Tips & tricks voor het vissen op een betaalwater – Remco Celen

Ga jij voor het eerst vissen op een betaalwater in Frankrijk of kan je nog wel wat waardevolle tips gebruiken? Check dan zeker dit artikel. Remco Celen deelt onder andere zijn leerpunten uit diverse vistrips, dus doe er je voordeel mee!


Remco aan het woord: In augustus 2020 hadden we met zeven kameraden het betaalwater: De Golden Carp Lake voor een week geboekt. Voor velen van ons was het de eerste keer vissen in Frankrijk. In dit artikel neem ik jullie mee naar mijn voorbereiding voor die vistrip, licht ik een aantal leerpunten toe en geef ik je enkele tips voor het vissen op betaalwateren.

Dat er op betaalwateren mooie vangsten te boeken zijn hebben jullie onder andere kunnen zien in de video’s met René Treffers!

Tip #1: Boilies

Als eerste tip geef ik mee: zorg ervoor dat je van te voren weet welke boilies de karpers graag lusten op het door jouw geboekte betaalwater. Meestal weet de eigenaar dit wel te vertellen. Je kunt ook kijken op de website van het betaalwater, kijk dan welke boilies de eigenaar verkoopt. Dit zijn vaak de boilies die veel te water gaan én als eigenaar ga je geen boilies verkopen waar een klant (haast) niks op vangt.

De Golden Carp Lake in Frankrijk!

Zelf vis ik al jaren met Holland Baits, boillies waar ik 100% vertrouwen in heb. Omdat ik wist dat de karpers op De Golden Carp Lake erg fan waren van krill, had ik voornamelijk ‘Oriental Krill’ in 16, 20 en 24 millimeter ingekocht. Gok natuurlijk nooit op één paard! In dit geval was de tweede boillie die ik meenam, de Scopex Liver (zoete bol). Achteraf gezien was de Oriental Krill voldoende. De karpers scheten de krill boillies namelijk goed uit. Een extra tip: halveer de boilies en crunch ze, zo houd je karpers langer op de stek en ervaren ze minder gevaar.

Al snel werd de eerste karper van de trip gevangen.

Tip #2: Voeren

Op een betaalwater voer ik graag met partikels en pellets. De pellets koop ik rechtstreek bij de eigenaar van het betaalwater. Deze zijn vaak vertrouwd bij de karpers omdat ze het gehele jaar door gevoerd worden. De partikels kook ik het liefst zelf, kijk wel even wat het betaalwater toelaat.

Je hoeft niet veel te voeren, als je het voeren maar verspreid over de dag!

In dit geval ging het volgende mee: twintig kilo hennep, twintig kilo boekweit en twintig blikken mais. Vooral in het begin bouw ik de voerstek op met deze combinatie. Het voordeel is dat de kleine voedseldeeltjes de karpers heel lang op de stek houdt. Daarnaast kan je de karper bijna niet overvoeren gezien de witvis ervan mee zal eten. Daarnaast is het ook nog eens licht verteerbaar. Dumpen hoeft niet, je kan vaak beter regelmatig kleine hoeveelheden voeren.

De eerste vis in Frankrijk en gelijk 20,3 kilo.

Tip #3: Less is more

Hoe vaak zie je dat je op één hengel bijna alle vissen van de sessie vangt. Ik maak het vaak genoeg mee en dat is op betaalwater niet anders. Waarom zou je dan met alle hengels gaan vissen? Wij hebben tijdens onze vistrip de meeste tijd maar drie á vier hengels in het water gehad. Het voordeel is dat je hiermee een stuk minder lijndruk creëert en de kans kleiner wordt dat de vis in de andere lijnen zwemt. Kun je dan beter je derde hengel thuis laten?

De boys wisten een mooie vijftiger te vangen, gelijk de zwaarste van de vistrip.

Nee, want er is nog een voordeel dat je kan behalen. Je kan de hengel alvast klaar maken om meteen weer uit te varen of gooien nadat je de vis hebt geland. Wij zorgden er dan voor dat we genoeg onderlijnen met PVA zakjes gevuld met boilliekruim, klaar hadden liggen. Zo hoefden we alleen het onderlijntje te vervangen en lag de rig weer snel en goed op de plek.

Een bijzonder bijvangst op de felgekleurde pop-up.

We gebruikten flying backleads en toplood om onze lijnen zo strak mogelijk over de bodem te laten lopen om zo min mogelijk lijndruk te creëren. Wat ook belangrijk kan zijn, is het achterhalen van de aasmomenten.

Zo kunnen de karpers ongestoord eten en creëer je minder lijndruk en meer vertrouwen.

Weet je dat het tussen bepaalde tijden moeilijk is om een aanbeet te krijgen, laat de hengels er dan uit in die periode. Voer wel door op je stekken, zo kunnen de karpers ongestoord eten en creëer je minder lijndruk en meer vertrouwen. Als de rigs dan weer te water gingen hoefden we meestal ook niet lang te wachten voor een aanbeet.

Een tactiek die voor de boys zeker werkte!

Tip #4: Het geluid van de beetverklikkers

Daarnaast wil ik iets meegeven waar veel karpervissers geen rekening mee houden. Waarom moeten de beetverklikkers altijd zo hard staan? Ik weet het, het is echt kicken als je een run krijgt, maar het geeft wel een negatieve conditionering aan geluid af. Bij deze vistrip zette ik de beetverklikkers op zijn minimale stand en kreeg ik de beetregistratie op mijn ontvanger binnen. Ook bij het goed leggen van een hengel zorgde ik ervoor dat er maar enkele piepjes te horen waren.

Een tip die je zelden hoort, maar zeker waardevol is!

Leerpunten uit de vistrip

Als visser is het belangrijk om bij te leren. Je leert namelijk meer van je fouten, dan van je goede prestaties. Ook wij hebben fouten gemaakt tijdens onze vistrip. Zo konden we het niet laten om de hengels de eerste dag al uit te werpen. Het heeft in totaal zes uur geduurd, maar toen de karpers bleven springen op de voerstek, was de verleiding te hoog. Uiteindelijk waren we de volgende dag één karper verder en hadden we beter voor rust en vertrouwen kunnen kiezen. Je ziet vaak dat de eerste dag toch niet loopt. Iedereen is nieuw op het water en gaat de stekken verkennen waardoor er weinig rust is.

Op betaalwateren kan het lonen om pas op de tweede dag de hengels uit te werpen.

Het creëren van een “veilige stek”

Het volgende leerpunt is dat wij geen veilige zone voor de karpers hebben gecreëerd. Bij ons zag je bij dag vijf de aanbeten op de voerstek al flink afnemen en kwamen er nog maar een paar karpers per dag op de kant. Wanneer je vanaf het begin een veilige voerstek maakt en deze niet bevist (tot dag vijf), dan heb je een stek om op terug te vallen als de aanbeten afnemen. Hadden we dit maar gedaan… wie weet wat dan de einduitslag was geworden.

Desondanks wisten ze toch heel wat mooie vissen te vangen.

De manier van drillen

Als laatste leerpunt benoem ik ik de manier van het drillen. Hierbij speelden de volgende situaties een rol:

  • Door het warme water (25+ graden) hadden de karpers zachte bekken.
  • Visafstand was 120 á 140 meter.
  • Drillen moest vanaf een steiger, waardoor je al een stuk hoger staat dan het water.
  • Aanbeten waren alleen maar terugzakkers.
  • Er moest gedrild worden met de top omhoog.
“Na vier aanbeteren gelost te hebben, was het tijd voor verandering…”

Dit hielp allemaal niet mee met het vangen van een karper. Zo verspeelde we vier aanbeten achter elkaar, er moest iets veranderen! Nu kan je altijd leren van je medevisser en deze tip hebben we te danken aan de wedstrijdvissers (die met een method feeder vissen).

Na dit te hebben toegepast, hebben we nagenoeg geen vis meer verspeeld.

Een belangrijk onderdeel bij het wedstrijdvissen met een method feeder is het snel binnenhalen van de vis, drillen kost tijd. Bij een aanbeet doen zij gelijk de toppen naar beneden. Via deze manier krijg je een andere invalshoek en kan de vis moeilijker de haak lossen. Voordeel is ook dat je hierdoor meer druk kan zetten op de vis. Na dit te hebben toegepast, hebben we nagenoeg geen vis meer verspeeld.

Een gave two-tone spiegel.

De laatste tip: kameraadschap

Zorg ervoor dat je met je kameraden verhalen maakt voor het leven. Wat hebben we toch geluk als we weer een keertje naar Frankrijk mogen afreizen. Geniet er dus van, ook al zijn de vangsten minder. Als je met een groep gaat, zorg er dan voor dat iedereen een karper vangt. Zo heeft iedereen bij ons een karper gevangen en gingen we allemaal met een goed gevoel terug naar huis.

Een geslaagde vakantie voor de jongens!

Zo hebben we in totaal 32 karpers mogen vangen, waarvan één 25 kilo plus vis, vier vissen van boven de twintig kilo, acht vissen boven de vijftien kilo en het grootste deel tussen de twaalf en vijftien kilo.

Geniet van je vistrip naar Frankrijk!

Remco Celen


Heb jij de betaalwater challenge al gezien waar Michiel Pilaar en René Treffers het opnemen tegen Willem Kwinten (en vriendin), Mike Thille en Jeffrey Vierbergen? Bekijk ‘m hier!

Bekijk ook