ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vakantievissen met het gezin: geven en nemen – Bart Haaring

Favoriet Favoriet
Vakantievissen met het gezin: geven en nemen – Bart Haaring

Hoewel de zomervakanties op dit moment nog onzeker zijn, kun je jezelf maar beter goed voorbereiden. In dit artikel vertelt de fanatieke visser Bart Haaring hoe hij zijn gezinsvakantie weet te combineren met zijn visserij. Alle tips en tricks om dit tot een succes te maken komen voorbij, dus lees snel verder!


Bart aan het woord: Na het zien van de beelden van Michiel z’n roadtrip met zijn gezin, werd ik geïnspireerd om ook wat van mijn ervaringen met jullie te delen. Voor de ervaringsdeskundigen onder jullie zal onderstaand verhaal niet meer zijn dan het opentrappen van een aantal spreekwoordelijke deuren. Voor degene die (nog) geen gezin heeft of het gezin nog nooit gecombineerd hebben met een visvakantie, levert dit wellicht nuttige informatie op zodat je niet dezelfde fouten hoeft te maken als ik. Er is tenslotte keuze genoeg… 

Hengeltjes recht en het gezin links, een prima combi!

Op het moment van schrijven is het maar de vraag of de (zomer)vakanties doorgang kunnen vinden dit jaar. Corona viert hoogtij en legt hele infrastructuren plat. Dingen die altijd zo vanzelfsprekend waren, zijn nu ineens raar, gevaarlijk of zelfs een beetje eng. Maar één ding is zeker, als het kan en mag ga ik met mijn gezin op vakantie en de hengels gaan mee!  

“De hengels gaan mee!”

Voorspel 

Sinds mijn wederhelft en ik trotse ouders zijn wordt er bij het boeken van een gezinsvakantie rekening gehouden met de egoïstische hobby van manlief. Of het nu in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk is, de hengels mogen mee.

Eén ding is zeker: als het kan en mag ga ik met mijn gezin op vakantie en de hengels gaan mee!

De vakantiebestemming hoeft niet direct aan het water te liggen, maar wel het liefst op geringe afstand zodat de reistijd beperkt blijft. Ik heb de afgelopen jaren vele watertypen bevist tijdens de gezinsvakanties. Van kleine campingputjes tot grillige binnenzeeën van bijna 800 hectare. 

Bart heeft vele watertypen bevist tijdens zijn gezinsvakanties!

Zoals al mijn (buitenland)sessies wordt ook mijn vakantievisserij tot in de puntjes voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk. De potentiële vakantiebestemming wordt uitgebreid gescreend en dan doel ik niet op aanwezige restaurants, speeltuinen, zwembaden, etc. Op basis hiervan geef ik mijn betere helft groen licht om een bepaalde vakantiebestemming te boeken.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Vrienden met Google Maps

Vanaf dat moment is Google Maps mijn grootste vriend en zo wordt het water alvast minutieus in kaart gebracht. Ik speur naar (kant)taluds, wiervelden, lelievelden en eventuele andere strategische hotspots en stel aan de hand hiervan alvast een shortlist van potentiële stekken samen. Via de optie ‘Afstand meten’ kijk ik of bepaalde stekken aan te voeren en te bevissen zijn, eventueel met behulp van voerschep, voerpijp, spomb of SGB (speelgoedboot, red.).

Met Google Maps kunnen stekken perfect in kaart worden gebracht!

Deze info wordt direct opgeslagen, zodat ik op de locatie met behulp van distance sticks te allen tijde de stekken nauwkeurig kan bevoeren en bevissen. De ervaring leert dat minimaal twee derde van de stekken bij voorbaad al afvalt vanwege uiteenlopende redenen. Zo had ik tijdens mijn laatste trip zes potentiële stekken gemarkeerd, waar ik er uiteindelijk maar één van beviste.  

Door meerder stekken in kaart te brengen, zijn er altijd uitwijkmogelijkheden!

Als ik de betreffende vergunning(en) van tevoren niet online kan bestellen, dan zorg ik er in ieder geval voor dat ik weet waar ik deze terplekke kan kopen. Een Franse vergunning wordt vooraf besteld op https://www.cartedepeche.fr/, maar in Duitsland bijvoorbeeld is dit een stuk ingewikkelder. Daar heeft de tijd stilgestaan en moet je fysiek naar het gemeentehuis voor een ‘Fischereischein’. Daarna moet je nog nog naar het VVV-kantoor of lokale hengelsportzaak om een ‘Fischereierlaubnisschein’ te halen. Zorg er in ieder geval voor dat je twee recente pasfoto’s van jezelf op zak hebt, anders kom je van een koude kermis thuis. Door schade en schande zullen we maar zeggen… 

Zo’n water kun je toch niet links laten liggen op gezinsvakantie?

Voeren en aas 

Voeren is één van de belangrijkste aspecten in mijn vakantievisserij. Door stevig maar doordacht te voeren probeer ik dusdanige positieve conditionering te creëren, zodat ik tijdens de korte sessies snel succes kan boeken. Dit doe ik door veel en zeer verspreid te voeren. Iedere voerbeurt wordt de oppervlakte van de voerstek iets kleiner totdat er een slechts een paar vierkante meter per stek over blijft. Zodoende hoop ik voedselconcurrentie te bewerkstelligen en in korte tijd meerdere vissen te vangen. De sessies tijdens de gezinsvakantie duren namelijk vaak niet langer dan een paar uurtjes. Laat het voer het werk doen, terwijl jij tijd besteed aan je gezin.  

Voeren is één van de belangrijkste aspecten voor Bart!

Sinds meer dan tien jaar maak ik naar grote tevredenheid gebruik van het aas van MTC Baits.  Voor mijn gezinsvakanties is de Sweet ScopeX mijn favoriet. De Sweet ScopeX is hét voorbeeld van hoe een ‘simpele’ birdfood boilie evenwichtig in elkaar kan steken qua voedingswaarde en attractiviteit. Zeker in de zomer ben ik een groot voorstander van zoet aas. In mijn optiek wordt dit snel(ler) geaccepteerd en ervaart een groot deel van de populatie deze bol als ‘lekker’. Ook is deze bol relatief goedkoop, wat ook niet geheel onbelangrijk is aangezien er vaak behoorlijk wat kilo’s te water gaan. Ik blijf natuurlijk wel een Hollander… 

Voor de gezinsvakanties valt de keuze op een zoete birdfoodboilie!

‘MAP’ techniek

Ik ga nagenoeg altijd voor de freezerbait variant. Deze zakken laat ik vervolgens door de boys van MTC Baits MAP (Modified Atmosphere Packaging) verpakken, zodat ze niet bederven. Hierbij wordt alle zuurstof uit de zakken gezogen, zoals dit bij regulier vacumeren gebeurd. Vervolgens wordt de zuurstof vervangen door stikstof. Stikstof is een neutraal gas en beïnvloedt daardoor de boilies op geen enkele wijze, maar creëert een beschermende buffer tussen freezerbait en verpakking.

Deze spiegel kon de MAP verpakte freezerbaits niet weerstaan! 😉

De verpakking wordt daarna hermetisch afgesloten door een dubbele sealnaad. Voordelen hiervan zijn dat de zakken niet zo snel lek gaan als bij regulier gevacumeerde boilies. Ook vervormen de boilies niet en lekken ze niet vroegtijdig uit, wat met regulier vacumeren vaak wel gebeurt. Na het ‘mappen’ zijn de freezerbaits meerdere weken houdbaar buiten de vriezer. Als niet alles gebruikt wordt tijdens de sessie kunnen ze thuis zo de vriezer in.  

Tijdens de korte vakantiesessies moet de vis al op het voer liggen…

Leerpuntjes

Eén van de fouten die ik ooit heb gemaakt is dat ik 40 kilo droge maïs meenam om de kosten enigszins te drukken. Dit instant topaasje is in mijn optiek wat in de vergetelheid geraakt.

Tot groot ongenoegen van de vrouw was ik iedere dag druk met het voorweken en koken van dit spul…

Wat ik zelf even vergeten was is de (voor)bereidingstijd die erbij komt kijken, voordat dit ‘gele goud’ verantwoord gevoerd kan worden. Tot groot ongenoegen van de vrouw was ik iedere dag druk met het voorweken en koken van dit spul… Daarnaast onderhield ik drie verschillende voerstekken en per dag koste een voerbeurt mij anderhalf uur, wat behoorlijk ten koste ging van de quality-time met het gezin. Leerpuntjes… 

Leerpuntjes…

Een ander leerpunt wat voor velen van jullie een open deur zal zijn; check altijd even de diepte van de stek waar je voert. Ik heb ooit op een strategische doorgang tientallen kilo’s maïs ‘blind’ verspreid om er de volgende voerbeurt achter te komen dat ik op kniediep water had gevoerd… 

Consensus door concessies  

Vakantievissen is anders dan twee weken met je vismaat aan een keihard circuitwater vertoeven. Dit klinkt heel logisch en dat is het natuurlijk ook, maar om je fanatisme deels te laten varen is lastiger dan het lijkt. Om ervoor te zorgen dat ieder jaar de hengels weer mee mogen op vakantie, moet ik concessies doen ten aanzien van mijn visserij.

Bedenk dat je niet met je vismaat aan een circuitwater zit!

Als ik alleen aan mijn eigen belang denk en niet aan dat van mijn gezin, kan ik straks fulltime gaan vissen als je begrijpt wat ik bedoel. De eerste jaren kostte het doen van deze concessies mij veel moeite, maar tegenwoordig ben ik er beter in geworden. Begrijp me niet verkeerd: zodra je aan het water bent moet je er 100 procent voor gaan! Maar op de momenten dat je met je gezin bent, moet je ook daar 100 procent voor gaan. Nog een tip: doe niet als mij en deel je hele plan de campagne NIET met je vrouw. Je vrouw is namelijk niet je vismaat, tenminste, de mijne niet. Betrek je gezin in je visserij, maar overdrijf het niet!

Tijdens een gezinsvakantie is het geven en nemen, maar zodra je aan het water bent ga je er 100 procent voor!

Blend in 

Om iedereen tevreden en in vakantiestemming te houden is het erg belangrijk om je visserij in te passen in het ritme van het gezin. “Go with the flow”, om er nog maar eens een mooie Franse uitdrukking tegenaan te gooien. Ik ken jongens die vooral ’s nachts vissen tijdens de gezinsvakanties. Hoe zij het doen weet ik niet, maar met drie meiden zit onze auto altijd zo ramvol dat er echt geen stretcher, brolly en slaapzak meer bij in past. Daarnaast is het op veel ‘vakantiewateren’ niet toegestaan om gedurende de nacht te vissen.  

Ook tijdens de korte ochtend- of avondsessies weet Bart succesvol te zijn!

Mijn sessies vinden vaak ’s morgen heel vroeg, of ’s avonds laat plaats. In de ochtenden zet ik dan vaak de wekker om een uur of 4 en terwijl iedereen nog in diepe rust is sluip ik het huisje uit. Om de vrouw(en) niet wakker te maken verruil ik de avond ervoor van slaapplek met mijn oudste dochter. De jongste doet ’s middags nog een dutje en papa doet dan vaak even mee om de verloren slaaptijd in te halen. Op de dagen dat ik niet ’s morgens vis gebruik ik het slaapje van de jongste om te gaan voeren met de oudste.

Soms is het gezin ook prima te combineren met een voerbeurt!

Zij vindt dat helemaal geweldig en zo heeft mama ook even rust. Op de terugweg wordt er nog even een speeltuin bezocht en een ijsje gehaald en zo is iedereen happy. In de zomermaanden duren de avonden heerlijk lang. Als de meiden dan om 19.00 uur in bed liggen vertrekt papa met al z’n groene zooi naar de waterkant, om zodoende de laatste uurtjes van de dag al genietend achter de stokken door te brengen. 

De laatste uurtjes zijn voor achter de stokken!

Maak dankbaar gebruik van de mogelijkheden die je geboden worden. Het komt regelmatig voor dat de vrouw zegt: “Ga jij maar alvast vissen, ik breng de meiden wel naar bed.” Zoiets is uiteraard niet tegen dovemansoren gericht! Tijdens een bezoek aan het lokale VVV kantoor, kan ik mooi even foto’s maken van alle wateren in de regio. Wie weet waar het ooit nog voor kan dienen. Timing is ook van groot belang, zowel voor je visserij als voor je gezin. Als de mussen dood van het dak vallen kun je beter even gaan zwemmen met je gezin of een ijsje eten, dan achter de roerloze wakers gaan zitten. Ook heb ik geleerd dat je beter geen rigs kunt knopen terwijl de vrouw een boekje leest. Op deze manier ben je namelijk alsnog weer met vissen bezig 😉

Bij het lokale VVV-kantoor…
…checkt Bart de wateren in de regio!

Wees mobiel 

Voor mijn vakantievisserij geldt meestal de stelregel: neem niet meer mee dan je zelf kunt dragen. Mijn materiaal beperkt zich tot een rugzak, twee hengels, schepnet, weightsling, onthaakmat, waadpak en stoeltje en dit alles zeer mobiel. Mijn hengels zijn de Sonik Xtractors die gedeeltelijk telescopisch zijn. In de pouches passen schepnet, weightsling, banksticks en een aantal stukken lood bij in!

Neem niet meer mee dan je zelf kunt dragen!

Dit scheelt aanzienlijk in ruimte. De onthaakmat die ik gebruik is de Carp Cot van Avid. Deze is zeer licht, mobiel en zit een draagtas waar nog een zak bollen of iets dergelijks bij in kan. Het wateremmertje om de vis nat te houden zit er standaard bij in. Ook zit er altijd een statief in mijn rugzak om in m’n eentje foto’s te kunnen maken. De eerste keren was dat nog wat behelpen, maar tegenwoordig gaat dit steeds beter. Oefening baart kunst! 

Het zelfstandig foto’s maken vergt in het begin enige oefening!

Ook kunnen sommige items van je uitrusting een dubbelfunctie hebben. Zo kun je met een SGB je lijnen uitvaren, maar kan het ook prima dienstdoen als badje. Mijn netsteel wordt door er een voerschep op te schroeven ineens een handig hulpmiddel om voer iets verder weg te zetten. Gratis tip voor degenen die ook zo’n prachtige telescopische netsteel hebben: wanneer je hem gebruikt met een voerschep, schuif hem dan niet maximaal uit om dat ‘metertje extra te redden’. Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat de steel dan een metertje korter wordt… #netjes

Het speelgoedbootje heeft een dubbelfunctie op vakantie!

Wees dankbaar 

Last but not least; het is onmisbaar om af en toe (extra) je dankbaarheid te laten blijken. Er zijn genoeg vrouwen die het niet toestaan dat er gevist wordt tijdens de gezinsvakantie. Na mijn ochtendsessies haal ik vaak verse croissants, chocoladebroodjes en baguettes die dan dampend op de borden van de dames terecht komen. 

Na de ochtendsessies zorgen voor verse broodjes is een goede blijk van dankbaarheid!

In deze visserij is een partner die je ruimte geeft en je begrijpt onmisbaar. Neem daarnaast ook maar van mij aan dat er meer begrip is als je niet al je vieze, natte en stinkende visspullen op de veranda te drogen hangt.

Dit is iets wat je dus beter NIET kunt doen!

Per slot van rekening: vissen is leuk en hard nodig op z’n tijd, maar er gaat toch niets boven je gezin?! MAAR… als je nooit aan jezelf denkt, doe je anderen tekort 😉

Veel succes! 

Bart Haaring 

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl