Veilig vissen anno 2020: Matthijs Gerrietsen over zijn eigen bedachte loodysteem!

Visveiligheid is iets dat elke karpervisser in 2020 als topprioriteit moet beschouwen. Matthijs Gerrietsen en Tim Gerritsen vinden dit ook en bedachten daarom hun eigen visveilige loodsysteem. In deze update leggen ze uit waarom hun systeem niet alleen visveilig is, maar ook nog eens enorm goed functioneert!


Matthijs aan het woord: Toen ik begon met karpervissen gebruikte ik als loodsysteem veelal de bekende zwarte harde loodtubes. Goedkoop en praktisch. Onderwaterbeelden waren er toen eigenlijk nog niet. Toch weet ik nagenoeg zeker dat deze harde loodtubes met regelmaat loodrecht omhoog stonden in de bodem na het inwerpen. In de loop der jaren zijn de loodsystemen aanzienlijk doorontwikkeld. De huidige loodsystemen zijn beter gecamoufleerd dan de inktzwarte voorgangers en anno 2020 zijn visveilige of visvriendelijke systemen niet meer weg te denken uit de karpervisserij.

Visveiligheid is anno 2020 niet weg te denken uit de karpervisserij.

Er zijn gigantisch veel verschillende soorten loodsystemen op de markt. De ene naam is nog mooier, dan de ander. Van het Advanced Release Clip Lead System tot het Dynamic Lead System. Ik heb zelf veel van deze loodsystemen wel geprobeerd, maar toch heb ik geen blijvertje voor mijn tacklebox kunnen vinden. Het ene loodsysteem vond ik qua anti-tangle eigenschappen niet optimaal, terwijl andere systemen onder zware druk zelfs voor lijnbreuk zorgden. Was ik dan zo secuur in mijn wensen?

“Was ik dan zo secuur in mijn wensen?”

Nee, dat denk ik niet. Maar ik wil wel een 100% visveilig systeem dat de voordelen van een inline loodsysteem heeft en waarbij het lood loskomt zodat de karper het loodgewicht niet kan gebruiken om zich te ontdoen van de haak.

Het lood moet loskomen als de vis het oppakt, zodat de karper zich niet kan ontdoen van de haak.

ASIS-systeem

En van de loodsystemen die het dichts bij mijn wensen kwamen was het Anti Shake Inline Safety system. Voor de meesten van jullie bekend als het ASIS systeem wat ruim tien jaar geleden door Roelof Schut werd bedacht en niet veel later door JRC op de markt is gebracht. Dit systeem kende voor mij echter twee nadelen.

Het ASIS systeem werd een hele tijd geleden door Roelof Schut bedacht!

Nadelen

Het eerste nadeel is dat het rubber gemakkelijk los kon komen uit het ASIS lood. Met name op wateren met veel witvis, windes of kopvoorns is dat niet ideaal, aangezien deze terroristen met je onderlijn kunnen spelen waarbij het rubber loskomt uit het lood zonder dat jij ook maar een piep krijgt. Als er na die tijd een karper het haakaas wil pakken, hoef ik jullie niet uit te leggen dat hij geen loodgewicht meer heeft om de haak te zetten.

Onbeperkt je onderlijn vergallen: dat kunnen deze vissen wel!

Dit was een belangrijke reden waarom ik dit systeem alleen inzette op werpbare afstanden of op wateren waarvan ik wist dat ik geen last zou hebben van onderwaterhufterij. Het tweede nadeel is dat het ASIS lood reeds enkele jaren niet meer te verkrijgen is, dus de voorraad ASIS lood kromp door de jaren heen.

Het ASIS lood is tegenwoordig niet meer te verkrijgen!

Alternatief

Ik ging daarom op zoek naar een alternatief. Het systeem dat ik zocht moest goede anti tangle eigenschappen hebben. Het lood moest los komen, zodat het loodgewicht niet bij het kopschudden gebruikt kan worden. Ik wou het lood echter niet verliezen vanwege het milieu en omdat ik zo’n knieperige Nederlander ben 😉 Ik wou daarnaast wel de voordelen hebben van een inline loodsysteem, maar ook snel kunnen wisselen van lood als de situatie daar om vraagt. Na enkele prototypes gemaakt te hebben met enkele verschillende loodtypes kwam ik in contact met Tim Gerritsen.

Tim met een slachtoffer dat verschalkt werd met een eigen bedacht systeem!

Tim is een fervent visser die bijna wekelijks minimaal twee nachten aan de waterkant te vinden is. Hij viste reeds enkele jaren met een eigen gefabriceerd loodsysteem en onze loodsystemen leken behoorlijk op elkaar. Toch konden wij door de loodsystemen en gebruikte materialen te combineren tot een loodsysteem komen die wij nu allebei het afgelopen jaar naar volle tevredenheid hebben ingezet. De basis van het loodsysteem delen wij graag met jullie.

Het systeem

Om het loodsysteem te maken moet je wel een paar extra handelingen verrichten, dus het is geen kant-en-klaar loodsysteem dat je even in de winkel haalt. Om het systeem te fabriceren maken wij gebruik van de volgende items.

Dit zijn de gebruikte attributen! Tot zo ver geen bijzonderheden.
  • Staalboor. Ik gebruik zelf de diameters 5,6 tot 5,8 millimeter. Hierdoor kan ik bepalen hoe vast de wartel in het lood komt te zetten. Op wateren met veel windes bijvoorbeeld zal ik eerder voor de 5.6 gaan aangezien de wartel dan beter in het lood blijft zitten, maar bij een karperaanbeet toch makkelijk los komt.
  • Kolomboor om recht gaten te kunnen boren in het lood.
  • Willekeurig wartellood. Ik gebruik zelf het Fox Kling On Lead. Door de noppen structuur blijft deze goed liggen op taluds en op stromend water.
  • Leadermateriaal: ik gebruik zelf de PB Products Silk Ray of in geval van mossels gebruik ik de zeer slijtvaste Ashima Revenge Snag Leader.
Matthijs zet graag de Silk Ray van PB Products in.
  • Fox Heli Buffer Sleeves, deze dient ter bescherming van de knoop / Kwik link.
  • Korda Kwik Links. Ik gebruik deze om snel en eenvoudig te kunnen wisselen van loodgewicht. Daarnaast kan ik het lood na het vissen eraf halen, zodat het lood de hengel in het foudraal niet kan beschadigen.
  • Fox Heavy Duty ?O? Rings, de diameter van deze ringen is aanzienlijk groter dan de rig rings. De ringen gebruik ik omdat de opening groot is en deze ring bij een eventuele lijnbreuk eenvoudig over de leader, eventuele voorslag met voorslagknoop en hoofdlijn kan bewegen.
  • Strategy QC CS Swivels size 8, deze swivels geven de mogelijkheid om toch snel van onderlijn te kunnen wisselen.
  • Mika Soft Liner Inserts, deze inserts zijn eigenlijk de enige soft inserts die los verkrijgbaar zijn en aan mijn eisen voldeden. Het uiteinde van de insert gebruik ik om de swivel in het lood vast te zetten.

Door diverse end tackle items te combineren maken Matthijs en Tim hun ideale systeem.

Stappenplan

Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe ik het loodsysteem in elkaar zet.

Stap 1

Boor het wartellood uit met een kolomboor. De diameter bepaal je aan de hand van hoe vast je de wartel in het lood wilt hebben. Voor de diepte van het gat volstaat ca. 12mm.

Er gaat ongeveer vijf tot zeven gram lood verloren, dus dat valt reuze mee.

Het uitboren van het lood zorgt voor een gewichtsverlies van ongeveer vijf tot zeven gram, afhankelijk van de diameter van de boor en de diepte van het gat. Knip vervolgens de wartel van het lood.

Stap 2

Knip een stuk leadermateriaal af in de gewenste lengte. Ik geef zelf de voorkeur aan een lengte van circa 110/120 centimeter.

Bevestig de Quick Link aan je leader.

Stap 3

Schuif vervolgens de Heli Buffer Sleeve op de leader en bevestig het lood aan de Kwik link. Schuif daarna de Heli Buffer Sleeve over de Kwik Link en over het oog van het lood.

Bevestig de Heli Sleeve aan je leader.

Vervolgens hang je je lood aan de Kwik Link.

Et voila, het lood is bevestigd en de basis van je systeem is gelegd!

Stap 4

Het andere uiteinde van de leader kun je voorzien van een lusje als oog of kun je rechtstreeks aan de hoofdlijn bevestigen.

Met een pulla zorg je voor extra stevigheid en weet je zeker dat je lus niet zomaar zal losraken.

Stap 5

Knip een kort stukje leadermateriaal af circa 20/25 centimeter. In plaats van leadermateriaal kun je ook onderlijnmateriaal gebruiken. Dit geeft een iets subtielere presentatie. Bevestig aan het materiaal de QC CS Swivel.

Onderlijnmateriaal gebruiken zorgt voor een meer subtielere ‘look’.

Stap 6

Knip het dikkere stuk van de Soft Liner Insert af. Het dikkere gedeelte druk je vervolgens in het in het lood geboorde gat. Vervolgens druk je de swivel van de QC CS Swivel in de insert.

Na stap 6 ziet de swivel met de insert er ongeveer zo uit.

Vervolgens stop je de insert in je uitgeboorde lood. We zijn inmiddels bijna klaar!

Je loodsysteem is bijna klaar om te gebruiken!

Stap 7

Bevestig aan de andere kant de Heavy Duty ?O?. De lengte bepaal je aan de hand van de lengte van het lood en de lengte van je Heli Buffer Sleeve. In mijn geval bedraagt de lengte circa 7,5 centimeter. Ik kies zelf voor 7,5 centimeter omdat ik dan niet hoef te wisselen van leader op het moment dat ik het lood wil wisselen van bijvoorbeeld een kleinere 65 gram naar een grotere 135 gram.

Matthijs kiest hier voor een Palomar knoop.

Door de ring te bevestigen met een Palomar knoop is het eenvoudig om de bepaalde lengte te knopen.

Stap 8

Vervolgens haal je het uiteinde van de leader door het oog van de Heavy Duty ?O? Ring en trek je de ring totdat hij tegen de Heli Buffer Sleeve rust.

Vervolgens schuif je de ring over de leader.

Stap 9

Je loodsysteem is nu gereed voor gebruik. Bevestig een onderlijn aan de Kwik link van de QC CS Swivel. Trek een Anti tangle sleeve (of een deel daarvan) over de link. Je bent nu helemaal gereed om je eerste vis te vangen aan dit loodsysteem!

Ready for action!

Ik heb zelf het lood in het midden aan de onderkant uitgeboord. Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat je zelf kunt spelen met de plek waar je het gat boort. Zo kun je bijvoorbeeld zelf je eigen Center of Gravity (COG) of Central Shocker Systeem maken, maar wel naar je eigen wensen qua strakheid van de swivel en in de door jou gewenst kleuren. Het loodsysteem is super visveilig doordat de grote ?O? ring erg makkelijk over de leader, voorslag en voorslagknopen gaat.

Super visveilig en volledig naar Matthijs’ wensen!

Geef het loodsysteem zeker eens een kans. Voor mij is het inmiddels onmisbaar geworden. Veel succes!

Zowel Matthijs als de karpers zijn blij met zijn visveilige systeem!

Vang ze!

Matthijs Gerrietsen


Volg Matthijs op Facebook en Instagram voor meer vangstplaten!

Bekijk ook