ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vijf tips om gevangen vissen rustig te houden

Favoriet Favoriet
Vijf tips om gevangen vissen rustig te houden

Het allerbelangrijkste in de hele karperwereld is visveiligheid. Als je de naam ‘karpervisser’ wil dragen, moet je jouw verantwoordelijk hier ook voor nemen. Dit wil zeggen dat de gevangen vissen met respect behandeld moeten worden. In deze update geven we jullie enkele nuttige tips!


Het KWO-team aan het woord: Het gevoel dat je een vis genet hebt is vaak met geen pen te beschrijven. Het geeft naast een euforisch gevoel ook nog eens een adrenalineshock waar je ‘U’ tegen kan zeggen! 😉

Het euforische gevoel is énorm verslavend.

In deze update halen we enkele zaken naar boven die ervoor zorgen dat je een gevangen vis rustig(er) de onthaakmat op kan leggen.

Laat de vis uitrazen in het net

Een MEGA belangrijke tip is dat het handig is om een karper even te laten bekomen in het net. Een vis gaat van zijn natuurlijke habitat naar een klein schepnet, dus laat hem tot rust komen (uitrazen) voordat je ‘m uit het water haalt. Zo voorkom je een springfestijn op de mat, waardoor de vis zichzelf kan beschadigen. Bovendien geeft dit jou de kans om alles even rustig klaar te zetten voor het fotograferen, het wegen en het verzorgen van onze vriend.

Het lekker laten uitrazen van de zojuist gevangen vis zorgt vaak voor een relaxte fotosessie.

Het is daarbij ontzettend belangrijk dat je zorgt dat je net helemaal intact is. Een gat in een schepnet is echt een horrorscenario voor een karper. Als hier een vin in verstrikt raakt en hij/zij begint te spartelen, kan het echt foute boel worden. Liever een nieuw net dan een gehavende karper, toch?

Wees baas over de vis

Het is belangrijk dat je op je hoede bent als de vis op de kant ligt. Zorg ervoor dat je er altijd bij bent. Je moet bij het oppakken van de vis (voor het maken van een foto) zorgen dat je altijd baas bent over de vis. Hierdoor heb je het minst kans op jammerlijke verwondingen.

Karpers willen we uiteraard niet verwonden!

Leg dus een gevangen vis niet gelijk op de kant om dan pas al je dingen te gaan regelen. Laat hem/haar, zoals in de vorige tip werd vermeld, eerst bekomen in het net. Zo is de vis rustiger en zijn ze makkelijk onder controle te houden! Beter voor de vis én beter voor jouw fotomomentje 😉

Voorkom te veel lichtinval

Omdat een vis van ‘wereld’ wisselt is het vaak enorm wennen aan de lichtinval. Hierdoor kan een waar ‘klapperfestijn’ ontstaan. De vis gaat namelijk van zijn vaak donkere habitat naar de lichte ‘mensenwereld’. Bedenk zelf maar eens hoe het is om ’s nachts vanuit het donker ineens een felle hoofdlamp op jezelf gericht te krijgen… Het is dus handig om bij het klapperen zijn oog te bedekken. Zo worden ze vaak weer rustig.

Een hand op het oog als hij begint te klapperen wil vaak helpen.

Op bovenstaande foto zie je dat de vis in de sling op de mat ligt. Het is heel handig om die sling eronder te laten liggen. Vanaf het moment dat een vis wilt spartelen kan je de sling sluiten, zodat de vis geen kant meer op kan.

Zoek een veilige plek

Nog zo’n belangrijk detail: zorg dat je een goede plek hebt om de vis te onthaken en/of te fotograferen. De plek moet volledig recht zijn, zodat de vis niet kan gaan schuiven. Lukt dit niet? Dan kun je de vis het beste in het net onthaken en foto’s maken in het water.

Foto’s in het water kunnen ook heel bruut zijn!

Vermijd dus de schuine kanten om te fotograferen. Als de vis dan een keer gek doet is de kans groot dat ze beschadigd raken. Doen ze dit boven het water, dan loop je hooguit je fotomomentje mis… 😉

Gebruik je gezonde verstand

Misschien wel de meest belangrijke tip van de vijf: denk logisch na. Ga bijvoorbeeld niet onnodig met vissen lopen zeulen, gebruiken een goede sling en zorg dat je onthaakmat goed nat is voor je de vis erop legt.

Gebruik je verstand bij het vervoeren van vissen!

Logisch nadenken is in de karperwereld een zeer belangrijk aspect. Ondersteun vissen bij het terugzetten in plaats van ze zomaar het water in te schuiven, bijvoorbeeld. Allemaal van die kleine dingetjes die het verschil maken. Als we hier samen iets scherper op zijn, zou dat al een hoop schelen en dragen we allemaal bij aan de visveiligheid binnen onze hobby.

Het ondersteunen van de vis is een logisch aandachtspuntje waarmee je schade kunt voorkomen.

Succes met deze tips in de toekomst!

Team KWO


Nog geen member? Meld je dan nu hier aan! Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes in de karperwereld.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl