ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vissen en vakantie – De ultieme balans – Marijn Ham

Favoriet Favoriet
Vissen en vakantie – De ultieme balans – Marijn Ham

Met een vrouw en kinderen worden de vakanties ook anders. Vissen heeft dan niet meer de hoogste prioriteit, maar helemaal niet vissen is wat Marijn Ham betreft ook geen optie! Hij besloot daarom zijn gezinsvakantie te combineren met het vissen. De sessies waren een stuk korter en het ‘bakkenwater’ werd ingeruild voor een ‘runwater’.


Marijn vertelt: De titel zegt het al: vissen tijdens de vakantie met de vrouw en de kinderen! Voor velen lijkt dit geen gemakkelijke opgave, want uitspraken zoals “Je vist al vaak genoeg, nu is het vakantie en wordt er niet gevist” of “De groeten met je vissen, dan stinkt de auto de hele vakantie naar vis” komen je ongetwijfeld bekend voor.

De hengels mee tijdens de gezinsvakantie: het is niet altijd even vanzelfsprekend!

Gezinsvakantie

Nu moet ik eerlijk zijn en zeggen dat ik me op gezinsvakantie ook prima kan vermaken zonder hengels. Toch wordt er bij het uitzoeken van de campings altijd wel gezocht naar een plek aan een meer of in de buurt van (vis)water. Gewoon, voor in het geval dat…

Er hoeft niet altijd gevist te worden šŸ˜‰

Met mijn vrouw heb ik de afspraak dat ik het ene jaar Ć©Ć©n keer en het volgende jaar twee keer naar Frankrijk ga om te vissen. In het vroege voorjaar kwam echter toch de vraag of ik het najaar niet nĆ³g een weekje naar het land van de stokbroden kon afreizen. Deze vraag werd beantwoord met een resolute ā€œNEEā€. Als alternatief bood ik aan om dan drie weken naar Frankrijk te gaan in de zomervakantie, in het gebied waar ik al een jaar of zes/zeven vis. Deze werd beantwoord met een volmondig “Ja, leuk!ā€, gevolgd met dat ik wel ā€˜een hengeltjeā€™ zou meenemen.

Vissen als je op vakantie bent met je vrouw en kinderen valt niet altijd mee!

Voorbereiding

Ik nam uiteraard direct de verantwoordelijkheid op mij om de camping uit te zoeken en begon mijn zoektocht ā€˜heel toevalligā€™ in de buurt van een aantal viswateren welke ik goed ken. Als ik op vakantie ben wil ik gewoon lekkere actie hebben en in de beschikbare tijd aantallen vangen. Terwijl ik aan het zoeken ben naar campings merk ik dat ik steeds meer aan mijn eigen wensen denk (dichtbij wat bekende bakken-wateren) in plaats van aan de vrouw en kinderen, die graag wat luxe willen hebben. Voor hun zijn bijvoorbeeld goede zwemmogelijkheden belangrijk. Of er dikke karpers in de buurt zwemmen, dat interesseert ze vrij weinig!

Suppen op het water, toch probeerde ik “stiekem” karpers te spotten.

Uiteindelijk vind ik een mooie camping aan een meertje redelijk in de buurt van de voor mij bekende wateren. Toch speur ik Google Maps tot ieder detail af en probeer ik alle mogelijke informatie te vinden van de wateren die ik als interessant heb aangegeven. Ook maak ik een lijst met alle GPS coƶrdinaten van deze wateren, zodat ik deze vanaf het vakantieadres snel kan vinden om te bezoeken. Vervolgens kijk ik welke activiteiten of bezienswaardigheden er in de buurt zijn van deze nieuwe, potentiĆ«le wateren zodat ik de wateren snel kan bekijken als wij ā€˜toevalligā€™ toch in de buurt zijn. Een goede voorbereiding is tijdens een vakantie echt het halve werk, want de vistijd is beperkt!

Een goede voorbereiding… is het halve werk!

Lichte irritatie

Als wij de spullen inpakken voor de vakantie merk ik lichte irritatie vanwege de ruimte die ik in beslag neem met mijn visspullen. Met enige tegenzin laat ik de drone en enkele andere visspullen thuis, maar met minimale middelen moet er toch wat te halen zijn. Ik weet het wel voor elkaar te krijgen dat in ieder geval de voerboot mee kan, al kostte mij dat een halve koffer aan extra kleding. Kwestie van juiste prioriteiten zeg maarā€¦

Ik wist in ieder geval de voerboot mee te krijgen, al kostte me dat wel een halve koffer aan kleding…

Eerste week

De eerste week staat in het teken van verkennen en wateren bekijken. Helaas vallen enkele wateren af doordat er bijvoorbeeld twintig meter waterlelies staan en het gekkenwerk is om hier zonder boot een karper veilig te landen. Op een ander water wordt een vruchteloze priksessie gedaan. Aan het einde van de eerste week reiken de temperaturen boven de veertig graden uit en werd er een nachtje gevist op een water waar ik al vaker ben geweest. Met deze temperaturen was het hard werken voor de vis, ook omdat de vis vooral lag te zonnen tussen de bomen. Toch werden de eerste vissen geland en met een tevreden gevoel reed ik weer terug naar de camping.

Met zulke lelievelden is een boot noodzakelijk om op een verantwoorde manier een vis te landen.

Karpers spotten

De tweede week stond er een wandeltocht op de planning en de route hier naartoe kwam langs een ander water wat ik nog op de lijst had staan. Na een mooie wandeling in deze geweldig mooie natuur rijd ik op de terugweg langs het water en stop op een aantal plekken om te kijken of ik vis kan spotten. Nadat ik voor de vierde keer de auto uit stap om het water te bekijken schuiven er drie spiegels onder mijn neus door. Snel gooi ik er wat bollen op en vraag ik mij af waarom het een goed idee was om mijn chodhengel uit de auto halen deze ochtendā€¦ stom! De vis duikt direct op het aas.

Bij elk stukje water werd er “even” gestopt.

Ik voer twee stekken aan en de volgende ochtend om 4.30 gaat de wekker om een uur later de hengels in het water te hebben liggen. Ik vis tot 12.00 uur zodat ik een uur later met vers stokbrood weer op de camping ben. Deze ochtend vang ik acht vissen variƫrend van dertig centimeter tot laag in de dertig pond.

Met het warme weer lagen ze veelal te zonnen tussen de takken.

Eenmaal op de camping duiken we snel het meertje in om af te koelen en vermaken we ons op het water, op de Sups. Op deze manier vind ik een goede balans tussen het vissen in de ochtend en familie activiteiten. Ik vis nog een aantal van deze ochtendjes op dit runwater en vang in deze korte sessie een behoorlijk aantal met enkele fraaie vissen ertussen. Helaas neem ik niet altijd de camera mee en juist als je een mooie vis vangt kom je erachter dat deze nog in de tent ligt. Ook een kwestie van goede voorbereidingā€¦

Dit keer wat de camera wel mee.

De laatse week

In de laatste week is het weer tijd voor een nachtje en vis ik op een voor mij erg bekend water. Er zitten twee Italianen te vissen, maar als ik kijk naar hoe zij vissen en de hengelopstelling voorspel ik een blank voor hun die nacht. Zelf vis ik hier zo minimaal mogelijk en twee hengels gaan op de voor mij bekende spots. Als ik eenmaal ben geĆÆnstalleerd en op het veldbedje van mijn dochter zit gaat de fles wijn open en geniet ik optimaal om weer op ā€˜mijnā€™ vertrouwde water te vissen. De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar ik weet voor middernacht al twee vissen te vangen totdat er midden in de nacht een snoeiharde run mij bruut uit mijn diepe slaap haalt.

Deze spiegel zorgde voor een flinke fluiter!

Nadat ik ruim twintig minuten sta te drillen en de armpjes beginnen te verzuren kan ik het net eindelijk onder een massieve en lange spiegel schuiven. Yes! Ik zak de vis even en vraag de blankende Italianen de volgende ochtend wat fotoā€™s te maken en geef ze nog een paar tips om een week iets succesvoller te maken aangezien ze na vier dagen en nachten drie guppen hadden gevangen. Na deze nacht was er geen vangdrang meer en werden de overige dagen gespendeerd op het water in plaats van ā€˜aanā€™ het water.

Na twintig minuten was de buit binnen.

Geslaagde vakantie

In totaal heb ik gedurende deze drie weken vakantie twee nachten en vijf ochtenden gevist en in totaal 25 vissen weten te vangen. Al met al geen slecht resultaat! Zelf heb ik de gekende bakkenwater vermeden, omdat ik vaak een ochtend had om vis te vangen. Het goed voorbereiden en uitzoeken van wateren is in mijn ogen een must, omdat je zorgt voor alternatieven. Hoe beter je bent voorbereid, hoe minder je tegen verassingen aan gaat lopen. De camping is overigens voor volgend jaar weer geboekt en we kunnen zo mooi voortborduren op de ervaringen van afgelopen zomer.

Op naar volgend jaar!

Marijn Ham


Vissen, vakantie en een gezin is dus prima te combineren. Dat heeft Marijn wel bewezen, met een totale vangst van 25 vissen!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl