Voorjaarsvisserij: drie keuzes voor de ideale aanpak

In de KWO How To Week kwam er super leerzame video voorbij waarin Thijs Last over zijn tactieken tijdens zijn voorjaarsvisserij vertelt. In deze periode zijn er enkele belangrijke keuzes te maken. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op!

In deze update lichten we enkele belangrijke keuzes van Thijs toe!

#1: Waar ga ik starten?

Er zijn heel wat (persoonlijke) keuzes te maken tijdens jouw voorjaarsvisserij. Sommige kiezen er in de winter voor om meer quality time met hun wederhelft door te brengen of zich meer te focussen op het roofvissen. Anderen, zoal Thijs, vissen de winter gewoon door. Het is dan uiteraard van belang dat je bedenkt op wat voor wateren je dat gaat doen. Je kan jezelf heel wat moeite besparen om te kiezen voor ondiepe wateren met een goed bestand!

Ondiepe wateren met een goed bestand, in de winter kan dat juist heel fijn zijn.

Zaken als watertemperatuur en lichtintensiteit hebben veel sneller vat op ondiepe wateren, dan op diepe wateren. Hierom worden de vissen veel sneller actief wanneer bijvoorbeeld de zon begint te schijnen. Je bespaart jezelf heel wat moeite om dus te kiezen voor een ondiep parkwatertje met een groot bestand. 😉

Een parkwatertje kan voor de wintervisserij juist heel leuk zijn!

#2: Voeren versus Single Hookbaits

De tactiek die je toepast op bepaalde wateren is ook van groot belang. Als de zon begint te schijnen beginnen veel mensen zonder nadenken te voeren. Vaak geeft dit een averechts resultaat en verzadig je de vissen direct. Thijs paste de afgelopen winters een doordachte tactiek toe, hij begon met het vissen van single hookbaits. Met deze tactiek voer je letterlijk niets, dus ook geen kans op verzadiging.

Single-hookbaits, een doordachte tactiek in het voorjaar!

Op deze manier kon Thijs echt gaan stekhoppen. Hij gaf bepaalde hotspots een uurtje of twee de kans, als dat niets opbracht, verkaste hij. Omdat hij niets bijvoerde kon hij de vissen ook niet verzadigen en als er vissen op de spot zouden azen, zouden ze direct zijn aas pakken. Dit bleek een bijzonder effectieve aanpak te zijn toen hij in korte tijd meer dan tien vissen wist te vangen.

Dit bleek een gouden tactiek te zijn.

#3: Aaskeuze

In alle jaargetijden is dit een belangrijk onderwerp. Ook in het voorjaar is dit een keuze die heel belangrijk kan zijn. De vissen azen nog mondjesmaat, het is dus niet aan te raden om met een hele zware boilie aan te komen die heel wat tijd nodig heeft om te verteren.

Attractie is voor Thijs belangrijk in deze periode.

Thijs kiest tijdens zijn voorjaarsvisserij dan ook altijd voor attractiviteit. Zijn gekozen aas in deze periode is vaak zeer attractief. Hierbij kun je denken aan maden, pop-ups of fake food. Hij voert heel mondjesmaat, vaak gewoon met grondvoer omdat hij de vis wil lokken en niet wil voeren.

Attractief grondvoer, ideaal voor in de winter.

Wanneer het water boven de twaalf graden komt, dan begint Thijs zijn voerhoeveelheid iets op te schroeven. Dit is uiteraard afhankelijk van het water, de hoeveelheid vissers, het bestand en nog veel meer factoren. Het is aan te raden om praatjes te maken met de andere vissers, vaak staan ze hier wel voor open en dat kan cruciale informatie opleveren!

Een voorjaarsvis die viel voor Thijs’ ingezette tactiek.

Voor meer tactieken en keuzes tijdens de voorjaarsvisserij moet je zeker de video van Thijs eens checken. De andere How To video’s zitten ook vol tips, tricks en tactieken om jouw voorjaar te laten slagen, profiteer ervan!

Tight lines!

KWO Redactie


Meer video’s van Thijs vind je op zijn auteurspagina!

Bekijk ook