Voorvoeren in de winter: hoe pak je dat aan? – Marco Nap – Deel 2

Na een interessant eerste deel gaan we in het tweede deel van ‘Voorvoeren in de winter’ dieper in op hoe je dit aan kunt pakken. Ook vertelt Marco Nap over zijn eigen aanpak, zodat ook jij daarmee aan de slag kunt gaan!

Marco vist al jaren met succes in de winterperiode! #kortkoppie

Holding areas

Marco vertelt: De winterholdings van de karper zijn vaak te vinden in de buurt van obstakels. De karper is op zoek naar een veilige en comfortabele plek voor de winter en vindt deze doorgaans in of nabij obstakels zoals bruggen, duikers, riet, palen, bomen of overhangende takken. Ook de weersomstandigheden zijn van invloed bij het bepalen van de winterstekken. Kies een stek die in de luwte ligt bij koude wind en juist andersom bij een warme wind.

Bruggen, duikers, riet, palen, bomen of overhangende takken: potentiële hotspots in de winter!

De belangrijkste weersfactor in de winter is voor mij de zon. Het licht en vooral de warmte van de zon zijn een ware trigger! Kies daarom bij voorkeur de zonkanten van een water of kies de dagen/periode uit dat de zon zich rijkelijk laat zien.

Gaan we richting het voorjaar, dan zijn oplopende (zon)kanten op dieper water vaak erg succesvol. De karper kan hier gemakkelijk switchten van zijn diepe holding naar de ondiepte zones, om zich op de momenten dat de zon zich laat zien op te warmen.

Richting het voorjaar zoeken vissen vaak de ondiepte op! Foto: Luuk Zomerhuis

Hoeveelheid voer

Het is raadzaam ook de hoeveelheid voer af te stemmen op de betreffende omstandigheden. Voer je door vanuit het najaar? Hoe is de populatie en vooral hoe zijn de weersomstandigheden op het moment? Zeker op stadswateren kunnen één of twee dagen van gunstige omstandigheden (zoals veel zon of een warme wind) van grote invloed zijn op het aasgedrag. Zoals eerder gezegd is het laatste dat je wil de vis verzadigen en voer je puur om vertrouwen en prikkels bij de karper los te maken.

Door nauwkeurig te voeren en de vis niet te verzadigen kwam deze beauty op de kant!

Als vuistregel hou ik zelf 100 tot 400 gram aan per stek. Deze 400 gram is echt mijn maximum als de weersomstandigheden goed zijn en ik zeker weet dat er meerdere vissen aanwezig zijn op de stek. Het liefste voer ik meerdere keren per dag een klein beetje, in plaats van de hele hoeveelheid eens per dag of zelfs om de dag.

Het liefste voer ik meerdere keren per dag een klein beetje.

Type voer

Ik voer in de winter zelden met hele boilies en als dit al gebeurt zijn ze 14mm of kleiner. Ik kies liever voor gebroken/gemalen boilies in combinatie met kleine pelletjes en partikels. Als partikels kies ik ook weer voor kleine varianten als hennep, blik mais, tarwe en boekweit.

Marco zet graag kleine partikels in bij zijn wintervisserij.

Het voordeel van de kleine deeltjes is dat ze minder snel en verzadigen. Dat is ook de reden dat ik graag vloeistoffen inzet in de winter. De smaak/geurstof prikkelt de vis, maar verzadigd ze nauwelijks.

Prikkel de vis, zonder ‘m te verzadigen!

Mijn favoriete tactiek

Zoals gezegd mag ik zelf graag voorvoeren in de winter. Ik plan mijn sessies altijd goed in, omdat ik anders mee ga in de waan van de dag. Het vissen komt dan op de laatste plek van mijn to-do lijstje te staan, je kent het vast wel.

Ik mag zelf graag voorvoeren in de winter!

Om te beginnen zoek ik voor een wintersessie een winterholding. Na een aantal jaren heb ik een paar plekjes waarvan ik weet dat de karpers in de buurt moeten zitten. Vervolgens zoek ik naar een dag waarop de weersomstandigheden gunstig zijn. Vanuit daar start ik drie dagen van te voren met voeren van 400 gram per stek per dag richting een gunstige ochtend of middag.

Wintervissen begint voor Marco bij het zoeken naar een winterholding.

Gedurende de dagen voer ik verspreid over de dag twee of drie keer. Vaak voor het werk, na het werk en als het meezit aan het eind van de avond als ik terug rij vanuit de sportschool of vrienden/familie. De dag voor het vissen bouw ik de hoeveelheid af naar 200 gram per stek . Op de dag zelf gebruik ik enkel een klein plukje voer of een PVA stickje van één a twee centimeter. Ik heb al meerdere malen meegemaakt dat de hengel binnen een kwartier afliep als ik de rig op de stek liet zakken!

Attractief aas in combinatie met een PVA stick: een ‘killer’ in de winterperiode!

Conclusie

Kortom, of het zin heeft te voeren in de winter hangt af van vele factoren en zal in veel gevallen ook een persoonlijke keuze van de visser zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het zeker op stadswater, kanaaltjes en hoog bezette putjes van meerwaarde kan zijn om in een kort tijdsbestek enkele mooie resultaten te boeken.

Najaarsvangst-marco-nap-cbb-baits-fieldtest
Heb je eenmaal de juiste stek gevonden, dan kan het hard gaan!

Succes met jouw wintervisserij!


Wil je Marco volgen tijdens zijn werk voor KWO en zijn visserij voor 2020? Volg hem dan op Instagram!

Bekijk ook