ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Waarom ik kies voor de Multi Rig – Oli Davies

Favoriet Favoriet
Waarom ik kies voor de Multi Rig – Oli Davies

In dit artikel vertelt Oli Davies over het gebruik van een rig die de afgelopen jaren flink populair is geworden: de multi rig! Hij vertelt tot in detail wat hem bevalt aan deze rig én hoe hij de rig aanpast naar de bodemstructuur en de jaargetijden.

De multi rig heeft Oli al flink wat actie opgeleverd!

Oli aan het woord: De laatste vijf jaar heb ik bijna uitsluitend één soort rig gebruikt voor mijn karpervisserij, zowel thuis in Engeland als in de rest van Europa. Het is niks nieuws of revolutionairs, en het is een rig die al jaren bekend is. Naast de orginele knotless knot hair rig, is ook deze rig heel makkelijk te knopen. Hij werkt bij elk formaat karper: van vissen van een paar kilo uit mijn lokale rivier tot vissen van 80lb uit Frankrijk. Bovendien heeft deze rig me vissen opgeleverd van Zweden tot Slovenie. Die rig, dat is de multi rig!

Oli is groot fan van de multi rig en zet hem overal in.

Er is geen situatie denkbaar waarbij je deze rig niet zou kunnen inzetten. Afhankelijk van de situatie kun je de lengte van de boom of het haak gedeelte makkelijk aanpassen. Of je maakt gebruik van een andere haakmaat, of een ander haakaas. Hij blijft effectief: of er nu in het kantje wordt gevist, hij gedropt wordt vanuit de boot, of je ‘m 100 meter ver uitwerpt. De rig is bovendien makkelijk te knopen. Er zijn maar weinig materialen nodig om hem samen te stellen en een ander groot voordeel is dat er niet gestoomd hoeft te worden.

Met name de eenvoud van de multi rig spreekt Oli enorm aan.

Gegarandeerd goed

Iets wat ik kan waarderen aan deze rig is dat hij gegarandeerd goed ligt. De presentatie zal altijd perfect aangeboden worden op elke soort bodem, of dit nu grind of laag liggend wier is. Hij zal zelden in de war raken tijdens de worp of tijdens het afzinken. Zeker in combinatie met een gestroomlijnde inline lood montage! Dit geeft mij de zekerheid en het vertrouwen dat de rig fatsoenlijk aangeboden wordt en werkt.

Door zijn multi rig te gebruiken in combinatie met inline lood heeft Oli alle vertrouwen dat de rig goed gepresenteerd ligt.

Even afkloppen… Als een vis eenmaal gehaakt is heb ik ook weinig last van losschieters. De multi rig zorgt voor een goede inhaking en het dubbele lus gedeelte helpt de schade zoveel mogelijk beperken aan de karperbek. Voor mij neemt deze rig alle twijfels weg die ik kan hebben aan een rig. Ik weet dat het werkt! Het enige dat ik dan nog moet doen is de rig op de juiste plaats presenteren.

Talloze prachtvissen wist Oli al te vangen op de multi rig, waaronder deze!

Pop-up of bodem aas?

De multi rig was oorspronkelijk ontworpen als pop-up rig. De werking ervan in combinatie met pop-ups is uiterst effectief. Tijdens het observeren van azende vissen die de rig oppakken komen er maar heel weinig mee weg als ze het aas met vertrouwen opnemen. Het dubbele gedeelte bij de haak zorgt ook voor extra stijfheid, en verlengt als het ware de steel van de haak en verruimt de haakbocht. In feite creëer je hiermee een grotere haak.

Het dubbele gedeelte bij de haak zorgt voor extra stijfheid.

Omdat ik het countergewicht plaats op het boomgedeelte in plaats van op het dubbele stukje bij de haak kan de haak vrij bewegen en draaien tot hij vlees pakt en haakt. Hierbij wordt de haak niet gehinderd door het contra gewicht of de rig onderdelen. Af en toe kan het voorkomen dat de haak in de bovenlip terecht komt, maar in de regel zal de haak midden in de onderlip terecht komen als je gebruik maakt van pop-ups. Ik denk dat de positie waar de haak prikt vaak samenhangt met de richting van waaruit de karper het aas benadert.

Normaal gesproken haakt de multi rig de vissen perfect in de onderlip!

Multi rig met bodem aas

Ik heb de multi rig ook gebruikt met bodem aas. Ik wissel van pop-up naar een zinkende boilie of tijgernoot daar waar ik het gevoel heb dat een bodem aas presentatie een betere optie is. Eén belangrijk onderdeel zal ik nooit wisselen als ik de presentatie aanpas, en dat is het gewicht op de onderlijn. Dit gewicht zal ook bij een bodem aas presentatie helpen om de haak te doen draaien zoals bij een standaard bodem aas rig het geval zal zijn.

Ook met bodemaas is de multi rig volgens Oli enorm effectief.

Ik zal zeker niet zeggen dat het de beste bodem aas rig is ter wereld, maar hij werkt zeker goed genoeg als het nodig is. Ik maak dan ook graag gebruik van zijn anti tangle capaciteiten. Ik ving mijn eerste vis van Rainbow, een schub van 42lb, op een multi rig met een tijgernoot bevestigd op een baitscrew. Ook heb ik al voldoende karpers kort in het kantje gevangen door te wisselen van een pop-up naar een boilie rechtstreeks uit de zak.

Oli’s eerste Rainbow vis, gevangen op een multi rig met zinkend haakaas!

Snel aan te passen

Ik ben geen gecompliceerde rig visser, en om eerlijk te zijn is het knopen van rigs niet mijn favoriete bezigheid. Sommige mensen vinden het geweldig om te doen tijdens het vissen, maar voor mij is het alleen maar een noodzakelijk onderdeel. Eén van de grote voordelen van de multi rig is dat het wisselen van haak zeer snel gaat, zonder de hele rig opnieuw te hoeven knopen. Dit neemt slechts weinig tijd in beslag wat betekent dat ik de rig snel weer terug kan leggen zonder problemen.

Voor mij is het knopen van rigs slechts een noodzakelijk onderdeel.

Bovendien kan ik de meeste onderdelen van de rig hergebruiken. De haakkeuze voor de multi rig is in mijn geval de Chod Twister. Dat is een haak met een rechte punt en een naar buiten gedraaid oog, oorspronkelijk ontworpen voor stiff rigs en de chod visserij. Hij werkt echter ook perfect voor de multi rig!

De Chod Twister is Oli’s favoriet!

Het extra grote oog van de Twister, ontworpen om makkelijk chod onderlijnmateriaal door te kunnen voeren, zorgt er ook voor dat het dubbel geluste gecoate onderlijnmateriaal er makkelijk doorheen past. Ik gebruik vaak een grote haak omdat het in de regel grote karpers zijn waar ik op vis. De meeste tijd zal ik kiezen voor een maat vijf, maar betreft het een wierrijk water dan ga ik ook graag voor een maat vier voor wat meer houvast. Als de coating van de braid beschadigd raakt knoop ik natuurlijk wel een nieuwe rig, maar ook dit is een eenvoudig klusje omdat het de rig maar uit twee lussen bestaat. De Skinlink die ik ervoor gebruik is echter extreem slijtvast, wat betekent dat ik meerdere vissen kan vangen met het zelfde stukje onderlijnmateriaal.

Oli zet zijn multi rig gerust meerdere keren in.

Haakaas optie

In het verleden bevestigde ik het haakaas altijd aan een ringetje doormiddel van flossdraad, maar tegenwoordig gebruik ik hier een bait screw voor. Dit is veel makkelijker en zorgt ervoor dat elk formaat of model aas kan gebruiken wat ik wil. Wat ik als haakaas gebruik hangt helemaal af van de situatie waarin ik aan het vissen ben.

Wat ik als haakaas gebruik hangt af van de situatie.

Als ik vis over partikels, pellets of flake’s dan gebruik ik een kleine pop-up, de Citruz of Scopex Squid variant. Als ik zie dat de vissen schrikken van de pop-up dan schakel ik over op een 15mm bodem aas, een Cultured haakaas of een tijgernoot. Talloze keren heb ik de rig binnengehaald, het aas verwisseld en teruggelegd om vervolgens zeer snel een aanbeet te krijgen. Dat geeft wel aan dat het veranderen van haakaas het verschil kan zijn tussen vangen en een blank!

Na het wisselen van je haakaas kun je soms al snel een aanbeet krijgen!

In de meeste gevallen zal mijn keuze uitgaan naar de metalen bait screws, maar bij heel klein aas kan het soms net iets te zwaar zijn om het aas drijvend te houden. Net als het snel wisselen van de haak, is het ook eenvoudig om de bait screw te wisselen voor een ander model. Met tien millimeter aas of foam balletjes zal ik eerder de plastic bait screw gebruiken omdat deze het drijfvermogen van het aas niet zal belemmeren. Je kan natuurlijk ook gewoon je aas vastknopen aan een micro swivel of ringetje, maar voor mij persoonlijk is het een groot voordeel dat je zo makkelijk en snel je aas kan wisselen.

Bij aas met een minder groot drijfvermogen kiest Oli voor plastic bait screws.

Kort of lang?

Aan de standaard manier van hoe je de rig moet knopen zal weinig veranderen, maar iets wat ikzelf wel vaak toepas is het wisselen van de lengte van de boom sectie, net als het haak gedeelte.

Deze megaspiegel van maar liefst dertig kilo werd gevangen op een langere variant van de multi rig.

In het kantje, op harde bodem en over partikels wil ik een korte onderlijn met een laag aangeboden pop-up. Bij deze set-up komt het lood snel in werking en helpt het om de haak te laten prikken vóór de vis kans ziet om de haak uit te spugen. Soms wil ik zelfs rigs van maar zes centimeter inzetten om schuw azende vissen te prikken. Maar zo’n kort rigje zal niet gaan werken op een ruwere of zachte bodem, zeker niet met de inline montage die toch mijn voorkeur heeft.

Soms gebruik ik rigs van maar zes centimeter lang!

Als ik verder uit de kant vis, in dieper water, dan kan ik makkelijk over rotzooi liggen te vissen. Een langer boomgedeelte, meestal rond de 20 centimeter, zorgt ervoor dat de haak en aas bovenop een modderige, vuile of een met laagstaand wier bedekte ondergrond zal worden gepresenteerd.

Felle pop-ups zijn enorm effectief in het vroege voorjaar!

In het voorjaar, wanneer ik vaak gebruik maak van felle pop-ups, maak ik het haakgedeelte ook een stuk langer. De rig zal zich dan meer gaan gedragen als een hinged stiff rig. Deze werking is beter als je kiest voor een boilie aanpak en voor de grotere vissen. Ik heb de rig op deze manier gevist op het Franse Les Teillatts, vissend onderaan het begin van een plateau over boilies, en ving toen karpers tot 81 pond!

Ook dit immense monster van 81 pond werd gevangen op de multi rig!

Uitbalanceren

Ik zie genoeg vissers die veel moeite doen om hun haakaas perfect uit te balanceren, maar in mijn ogen is dit niet echt nodig en kan het je kansen zelfs verkleinen. Ik zal mijn rig eerder te zwaar uitbalanceren, om te voorkomen dat het aas gaat zweven als de vissen azen op de stek. Het zal je verbazen hoeveel waterverplaatsing de vissen onderwater veroorzaken als ze aan het azen zijn!

Als dit soort exemplaren eenmaal fanatiek gaan azen veroorzaken ze flink wat tumult onder water!

De rig kan gaan zweven, waardoor azende karpers hem niet oppakken of ze er zelfs achterdochtig worden. Ik heb liever dat mijn rig vast ligt tegen de bodem, zeker over compacte voerplekken bestaande uit particles. Dat gewicht zal ook het draaien van de rig bevorderen als het opgepakt wordt en tevens helpen bij de inhaking doordat de punt naar beneden blijft wijzen.

Ik het het liefste dat mijn rig vast ligt tegen de bodem!

Normaal gebruik ik hier een beetje putty voor, maar op sommige wateren (waar kreeften een probleem zijn) gebruik ik een knijploodje als vervanger hiervan. Als je dan ook nog een niet eetbaar haakaas gebruikt, zoals een houten kraal, dan ben je behoorlijk kreeft proof.

Bij de aanwezigheid van kreeften verwisselt Oli zijn putty voor een knijploodje.

Waarom de kraal?

Bij de presentatie van de rig wil ik dat het haakaas op de juiste positie blijft zitten, namelijk in de haakbocht. De onderlijn moet niet gaat schuiven door het haakoog. Dit kan gebeuren tijdens het ingooien, of door de weerstand die ontstaat als het haakaas het water raakt. De rig zal nog steeds vissen op deze manier, maar dat is niet hoe ik de presentatie wil aanbieden. Ik wil dat het aas vrij omhoog en omlaag kan bewegen langs de haaksteel, totdat het onder druk komt van een gehaakte vis en naar het oog getrokken zal worden.

De kraal is voor Oli van groot belang.

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat de ‘D’ behouden wordt. Ik gebruik een drie millimeter bore bead die ik bovenaan de haakbocht plaats. De lus valt hier overheen en voorkomt dat de ‘D’ strak getrokken wordt door het aas. Ik heb anderen krimpkous zien gebruiken over het haak oog, maar ik vind de bead de meest makkelijke manier. Het enige wat problemen kan veroorzaken is het gebruik van PVA bags. Normaal gesproken hang je ze aan de haak, maar dit kan bij deze rig voor teveel weerstand zorgen en de ‘D’ strak trekken, zelfs als je een bead gebruikt. Als ik dus met PVA bags vis bevestig ik deze direct aan het lood. Als alternatief kun je ook van rig wisselen naar bijvoorbeeld een Ronnie rig of Slip D.

De kralen zijn voor Oli perfect in te zetten om zijn haakaas op de juiste plek te houden.

Het onderlijnmateriaal

Om de rig te knopen gebruik ik een gecoat onderlijnmateriaal. De twee overhandse lussen zijn de enige twee knopen die nodig zijn. Dit is wellicht één van de simpelste en meest betrouwbare knopen in de karpervisserij. Met de eerste lus bepaal je hoe hoog je de pop-up wil aanbieden boven de bodem.

Met de lus bepaal je hoe hoog je de pop-up wil aanbieden.

Een kleine lus zal zorgen voor laag aangeboden aas, zoals bij een Ronnie rig het geval is. Met een grote lus zorg je dat de pop-up een stuk hoger staat. Het is helemaal aan jezelf hoe je het wilt presenteren! Net onder de lus onderbreek ik de coating door middel van een stripping tool. Hiermee creëer je een soepel stukje en krijg je een scharnierpunt, waardoor het gedeelte van de haak meer bewegingsruimte krijgt.

De multi rig is eenvoudig aan te passen aan de situatie, waardoor hij nóg effectiever wordt!

Het gestripte stukje coating dat los komt kan je gebruiken om de putty op vast te zetten. Normaal leg ik een granny knot net onder de onderbreking waarop ik de putty vastzet. Zonder knoop is de kans groot dat de putty gaat schuiven of zijn houvast verliest. De tweede lus heeft twee doelen: ten eerste zorgt hij voor de snelle bevestiging en het wisselen van de onderlijn aan de wartel. Ten tweede zal het dubbele gedeelte veel stijver zijn en hierdoor de onderlijn mooi wegduwen van het lood. Dit zorgt voor een goede presentatie en voorkomt in de war gooien. Ik prefereer onderlijnmateriaal met een taaie coating zoals Skinlink. Hoe minder kans op beschadigen hiervan, hoe langer ik de zelfde rig kan blijven gebruiken.

Als er één rig is die alle andere rigs achter zich laat, dan is dat volgens Oli de multi rig!

Ik zou zeggen: geef de multi rig eens een kans. Je zult verstelt staan van de eenvoud, het gebruiksgemak én natuurlijk de vangkracht!

Cheers,

Oli Davies

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl