Wakker worden vissers: vergeet de ZIG-RIG niet!

De zomer is een heel eind onderweg en n van de meeste effectieve methodes om op karper te vissen wordt nog steeds (te) weinig toegepast. Ondanks alle aandacht op YouTube, in magazines en online artikelen zijn er nog steeds maar weinig karpervissers die regelmatig een zig-rig gebruiken. Dit komt volgens de jeugdige visser Lars Andrik omdat ?we het ?vreemd? vinden om ons haakaas zo ver boven de bodem te presenteren.? Daar wil Lars verandering in brengen en in dit artikel laat hij zien hoe hij karpers vangt met de zig-rig.


Lars aan het woord: Als ik mijn mapje met zig-rigs erbij pak zie ik nog steeds gefronste wenkbrauwen bij andere vissers. Nu moet ik eerlijk zijn: ook ik was sceptisch over de vangkracht van een op half water zwevend haakaasje. Maar nu weet ik wel beter! Vooral op de wat warmere dagen waarop je vissen ziet draaien/rollen trek ik er graag op uit met de zig-rig. Hoe ik deze gebruik lees je hieronder!

De zig-rig heeft me al menige bonusvis opgeleverd!

De zig-rig heeft me al menige bonusvis opgeleverd!

Qua populariteit legt de zig-rig het in de praktijk af tegen de chod-rig. Maar besef dat een ?chodje? ook pas sinds een aantal jaar HOT is, daarvoor moest niemand wat hebben van dat ?gekke rigje uit Engeland.? Ik voorspel dat het met de zig-rig ook zo zal gaan: zodra het grote publiek de vangkracht door gaat krijgen, pas dan krijgt de zig (net als de chod) een vast plekje in de rigbox van de gemiddelde karpervisser. Tot die tijd kan ik het enkel ?ziggen? maar promoten 🙂

Er is meer dan alleen het vissen op de bodem?

Het grote voordeel van de zig ten opzichte van andere rigs is het feit dat je niet alleen op half water kunt vissen, maar ook op/boven wiervelden. Plekken waar je zelfs geen chod kwijt kunt zijn voor de zig-rig geen probleem. Zo kun je met een zig moeiteloos boven het wier vissen, zeker als je een heel licht loodje gebruikt. Daarnaast is het leuk en leerzaam om te ?spelen? met de lengte van je zig. De karpers kunnen iedere dag weer in een andere waterlaag verblijven en daar moet je als visser op inspelen.

Een bekend tafereel in de zomer: karpers die rond cruisen, vlak onder de waterspiegel. Met een zig-rig maak je aanzienlijk meer kans.

Een bekend tafereel in de zomer: karpers die rond cruisen, vlak onder de waterspiegel. Met een zig-rig maak je aanzienlijk meer kans.

Soorten zigs

Wanneer je begint met het ziggen heb je de keuze uit twee opties. Je hebt namelijk verschillende soorten zigs: de ?solid-? en de ?adjustable-zig?. Het belangrijkste verschil is dat je de diepte van de solid-zig niet kan veranderen en die van de adjustable wel. Mijn ervaring is echter wanneer je vist met een adjustable, dat alle kracht op n punt komt te staan: de float. Dat is dan ook de reden waarom ik vrijwel altijd kies voor de eerste optie (de solid-zig), dit omdat het water waar ik vooral actief ben met de zig vol staat met lelies en ik de vis dus iets harder moet afdrillen dan op open water. Het grote nadeel van de solid-zig is wel dat je niet zo makkelijk kan variren in de diepte waarop je vist. Je zal dus zigs van verschillende lengtes mee moeten nemen (of nog beter: live knopen aan de waterkant).

Mijn systeem, eenvoudig maar effectief!

Mijn ‘vaste’ systeem, eenvoudig maar effectief!

Aaskeuze

Wat betreft haakaas zal je ook een keuze moeten maken. Ga je aan de slag met zig-foam of met een normale pop-up. De tweede optie geniet van mijn voorkeur. Dit omdat ik van mening ben dat een pop-up (door de fluor kleuren en smaak) veel attractiever is voor de karper.

Mijn voorkeur gaat uit naar felle, kleine (8-14mm) fluor pop-ups

Mijn voorkeur gaat uit naar felle, kleine (8-14mm) fluor pop-ups.

Toch hem ik met foam ook al menig vis weten te vangen, maar ja, iets moet je voorkeur hebben 😉 Het gebruiken van pop-ups heeft ook een keerzijde, namelijk dat je een haakaasje moet hebben die genoeg drijfvermogen heeft om allereerst je hele onderlijn met haak omhoog te trekken. Daarnaast moet de pop-up dit ook nog eens meerdere uren achter elkaar kunnen doen. Kortom, het is dan ook zeer nuttig om vooraf te testen om of jouw pop-up genoeg drijfvermogen heeft.

Zig-onderlijn

Voor het vissen met een zig-rig hebben verschillende merken producten op de markt gebracht. Fox heeft bijvoorbeeld setjes die bestaan uit line-agliners en foam, Korda heeft weer kant-en-klare onderlijnen en andere merken zullen ongetwijfeld ook producten hebben voor deze visserij. Of wel, er is voor ieder wat wils! Neem dus een kijkje bij jouw lokale hengelsportzaak en vraag naar producten voor het vissen met de zig laat je goed adviseren.

fox-zig-rig-line-aligners

Fox heeft diverse handige (kant-en-klare) items voor de zigvisser.

Ik knoop mijn zigs (net als alle andere rigs) zelf. Dit omdat ik hier simpelweg het meeste vertrouwen in heb en omdat ik zo zeker weet dat de producten waar ik mee vis goed zijn. Het is natuurlijk ook erg leuk om na het zelf knopen van een rig, er een karper mee te vangen. Zo viste ik eerst met een zig met een haak flink wat vissen mee lostte. Er stond mij dus een zoektocht te wachten: welke haak moet ik dan gebruiken? Het kostte me een avondje denken maar ik was eruit: de Ashima C887 zou in mijn ogen een goede haak zijn voor deze visserij. Na een sessie te hebben gevist werden mijn vermoedens bevestigt: 6 runs, 6 binnen!

Voor het ziggen gebruik ik graag een scherpe haak met een rechte punt, de 887 van Ashima bevalt me uitstekend.

Voor het ziggen gebruik ik graag een scherpe haak met een rechte punt, de 887 van Ashima bevalt me uitstekend.

Het is belangrijk om de diepte te weten waarop je wilt vissen, want aan hand hiervan bepaal je de lengte van je zig. Als vuistregel neem ik dat ik mijn haakaas wil plaatsen op ongeveer 1 meter onder het wateroppervlak. Het is dus wel verstandig om vooraf even goed te peilen om te kijken hoe diep het is 😉

Wanneer ik mijn rig maak, maak ik gebruik van de volgende spullen:

  • Haak met rechte steel, punt iets naar binnen (maat 4-6)
  • Nylon lijn: 20/00 ? 22/00
  • Line-aligner
  • Rig ring (3mm)
Deze spullen gebruik ik om een zig te knopen.

Deze spullen gebruik ik om een zig te knopen.

Het knopen van de rig is zeer makkelijk. Je begint met maken van een lusje waarna je het haakaas bevestigt. Nu knoop je een rig ring aan de lijn (dichter op het haakaas van normaal) en bevestig je de haak middels een knotless knot knoop. Om de inhaking nog extra te bevorderen maak ik graag gebruik van een line-aligner. Daarna bepaal je de lengte van je zig.

lars-andrik-zigriggen-lood

Qua lood gaat mijn voorkeur uit naar een inline lood. Deze gebruik ik in combinatie met een quick-change swivel. Hier kan ik mooi het lusje van mijn onderlijn aan bevestigen en vervolgens de sleeve eroverheen schuiven. Deze sleeve dient voor 2 dingen. Ten eerste zorgt deze ervoor dat de lijn vast zit op de swivel waardoor hij zeker weten vast blijft zitten. Ten tweede wordt de kans dat je je onderlijn in de war gooit aanzienlijk kleiner.

De zig is klaar om ingeworpen te worden!

De zig is klaar om ingeworpen te worden!

Zig tips!

Hieronder heb ik nog 5 aandachtspunten omschreven. Dingen om op te letten als je zelf ook aan de slag gaat met zigriggen (en het knopen van zig-rigs).

  1. Hulpmiddelen

Diverse merken hebben een aantal hulpmiddelen die het vissen met een zig makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Korda Zig Case of de Zig Magnet. Dit zijn 2 hulpmiddelen die ik nu al in mijn bezit heb en ik moet zeggen dat het mijn visserij een stuk makkelijk maakt.

Deze rigbox is speciaal ontworpen voor het opbergen van je zig rig!

Deze rigbox is speciaal ontworpen voor het opbergen van je zig rig!

  1. Wees creatief

Vis niet elke dag met dezelfde kleur of hetzelfde haakaas. Je zult zien dat variren de sleutel tot succes is. De ene dag werkt blauw goed en de andere dag werkt geel beter. Ook wanneer het even stil valt kan het slim zijn om eens iets anders te proberen!

Varieer en ontdek wat het beste werkt.

Varieer en ontdek wat het beste werkt.

  1. Foam

Het gebruik van oplosbaar foam om je haakaas kan ook zeker nuttig kunnen zijn. Zo weet je zeker dat je haak geen vuil meeneemt wanneer je lood zinkt. En foampje is meestal al genoeg! genoeg als je haakpunt maar beschermt is!

Een foampje zorgt ervoor dat je haakaasje altijd omhoog komt

Een foampje zorgt ervoor dat je haakaasje altijd omhoog komt n dat er geen vuiligheid op de haak kan komen.

  1. Begin makkelijk

Begin op een water met een goed bestand aan karper om zo ervaring op te doen en eventueel iets aan te passen waardoor de zig helemaal naar jou wens is en je zeker weet dat deze manier van vissen echt goed werkt!

Begin op een water met een goed bestand en merk hoe succesvol het kan zijn!

Begin op een water met een goed bestand en merk hoe succesvol het kan zijn!

  1. Stel vragen

Mocht er nog iets onduidelijk zijn, stuur me dan even een berichtje via Facebook Messenger zodat ook jij succesvol kan zijn met de zig-rig!

Hopelijk heb ik jullie weer wat bijgeleerd wat betreft de zig-rig. Je zult zien, dat het op sommige wateren echt een killer kan zijn. De belangrijkste tip die ik jullie meegeef: begin op een water met een goed bestand aan karper om ervaring op te doen. Je moet toch eerst wat ‘feeling’ krijgen met het ziggen. Hopelijk gaat het jullie bevallen!

Have fun aan de waterkant en geef de zig-rig zeker eens een kans!

Have fun aan de waterkant en geef de zig-rig zeker eens een kans!

Succes!

Lars Andrik

Bekijk ook