ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Watersense: hoe ‘leest’ Kevin Diederen een water en speelt hij daarop in?

Hoe voelen topvissers een water aan en hoe pakken ze dit vervolgens aan? Dit zijn onderwerpen waar wij karpervissers, veel nuttige informatie uit kunnen halen. In deze update vertelt Kevin Diederen hoe hij een water ‘leest’!


Kevin aan het woord: Een bepaald gevoel hebben met een water vind ik echt een belangrijk aspect in mijn visserij. Ik zou nooit ergens zomaar uitpakken, liefst doe ik vooraf een soort van onderzoek. In dit artikel haal ik drie zaken aan waarmee ik altijd rekening houd op een nieuw water.

kevin diederen vangst
Ergens zomaar uitpakken zal je Kevin weinig zien doen.

#1: Benadering

Het is vanzelfsprekend dat het lokaliseren van de vissen één van de belangrijkste zaken is voordat je gaat uitpakken. Waar anderen vaak de mist ingaan is door de foute benadering van de gespotte vissen. Ze spotten is één, maar er tactisch het slimst op vissen, dat is twee!

chod rig
Vissen spotten is één, maar ze effectief slim bevissen is een ander verhaal.

Het vinden van vis heeft weinig zin als je ze vervolgens verstoord. Daar waar ze in de nacht springen of in de vroege ochtend te spotten zijn, heeft voor mij meer waarde dan tijdens de ‘dode middaguren’ als ik ze zie zonnen. Als ik vis tijdens een mogelijk aasperiode spot probeer ik daar gebruik van te maken door zo subtiel mogelijk een val te zetten. Een licht loodje en een chod rig is zo’n manier, maar ook voorbij de vis werpen en de montage door de bovenste waterlagen naar de stek toe draaien of het gebruik van een drijvende voerschep met lange steel zijn zaken die ik regelmatig inzet.

Een chod rig montage met een subtiel loodje kan een effectieve manier zijn om de gespotte vissen te benaderen.

Ook kan het zijn dat ik wacht tot een aasmoment voorbij is voordat ik juist tijdens het dode moment de boel klaar leg voor het volgende moment. Rust werkt in ieder geval altijd in je voordeel!

Rust werkt altijd in je voordeel!

Op wateren met een groter bestand kies ik er regelmatig voor om meerdere hengels strak bij elkaar te vissen op een relatief compacte plek. Vaak heb ik gemerkt dat ik zo in korte tijd meerdere vissen uit een school kan haken. Daarnaast heb ik ook liever meerdere lijnen in een dezelfde baan naar een stek lopen dan kriskras door de zone naar verschillende stekken.

kevin diederen
Benadering is een belangrijke factor in Kevin’s visserij.

#2: Timing

Het verschil tussen één vis vangen en een serie vangen heeft vaak te maken met timing. Hier heb ik het niet zozeer over de seizoenen of bijvoorbeeld de periode voor of na de paai, maar eerder de weersomstandigheden, drukte aan de waterkant, luchtdruk windrichting etc. Onder de juiste omstandigheden is de vis veel beter te vangen!

karpers dronefoto
De vissen zijn rondom de paai gewoon mega actief!

Het voorjaar is voor mij DE tijd van het jaar is om op nieuw water te starten. Ik zie het namelijk als de vrijdagavond van het weekend: er komt nog veel meer aan… Terwijl het najaar een beetje de zondagavond is. Het is nog een meer dan prima periode, maar de winter/werkweek komt er wel weer aan. Met het voorjaar als startmoment geef je jezelf meer speelruimte voordat er een lastige periode aan komt.

#3: Niet vasthouden aan een plan

Karpervissen kan hem echt in de kleinste details zitten. Bind jezelf dus niet vast aan een plan, je moet altijd kunnen schakelen! Denk bijvoorbeeld aan temperatuur, windrichting, activiteit,… Als de rest bijvoorbeeld vis vangt en jij doet compleet iets anders maar vangt niets, blijf dan niet doorgaan.

distance stiks
Het aas op exact de juiste locatie kan een belangrijke factor zijn!

Probeer je te focussen op succesfactoren en ga daar elk moment op inspelen. Geen enkele dag is dezelfde! Ik vind het belangrijk om ELKE visdag te kijken naar het gehele plaatje, als dat klopt ben je al een goede stap op weg naar succes.

Durf van je plan af te wijken!

Kijk bijvoorbeeld of er een luchtdrukdaling -of stijging is, de temperatuur juist toe- of afneemt en/of de windrichting gaat veranderen. Durf van je plan af te wijken! Dit zijn allemaal puzzelstukjes die jij weer kan samenleggen om de weg naar succes te bewandelen!

kevin diederen
Geen enkele visdag is dezelfde, je hebt het bijna altijd zelf in de hand!

Tight lines!

Kevin Diederen


Luister voor meer inspiratie zeker de podcast van Kevin. Volg hem ook op zijn Instagram om op de hoogte te blijven van zijn vangsten!

Bekijk ook