Zo lang heeft een karper nodig om voedsel te verteren!

Wist je dat karpers geur anders waarnemen dan mensen? Waar wij geuren uit de lucht halen, doet de karper dat onder water. Het kan dus goed zijn dat jij de geur van een boilie heerlijk vindt, maar dat een karper het helemaal niet kan ruiken… Lees hieronder nog meer interessante weetjes!


Alles over aas op Instagram

Om jou meer inzicht te geven over alle feiten en fabels omtrent aas, hebben wij het KWO Specials Instagram account in de lucht gegooid. Een account wat zich naast de KWO Specials boilies ook richt op interessante feitjes en mythes over aas. Volg daarom nu dit account en krijg direct meer inzicht over alles omtrent karperaas! Hieronder alvast enkele voorbeelden die we recent gedeeld hebben.

Invloed van zuurstof in het water

Samen met de temperatuur heeft ook de beschikbare hoeveelheid zuurstof invloed op de eetlust van karpers. Als de temperatuur stijgt kan het water minder zuurstof aan zich binden, waardoor de vissen minder zuurstof kunnen opnemen. ⁠

Minder zuurstof in het water kan dus leiden tot minder aasopnames.

Hoe minder zuurstof hij kan opnemen, des te minder hij beweegt en zin heeft om te azen! In uiterste gevallen, dus bij heel weinig zuurstof, kan de voedselopname zelfs zakken tot vrijwel niets!.

60 (!) uur nodig om voedsel te verteren

Bij lagere watertemperaturen, denk aan 10-15 graden, heeft een karper maar liefst 18-60 uur nodig om boilies te kunnen verteren. ⁠In de zomer, wanneer het water zo’n 20-25 graden is, krijgt hij zijn voer binnen 4 tot 48 uur verwerkt. Met deze cijfers begrijp je wel waarom je in de zomer meer boilies kunt voeren dan in de winter!⁠

Pas je voerhoeveelheden aan naarmate de watertemperatuur zakt.

Ook voor het najaar is dit belangrijk, want hoe verder de watertemperatuur zakt, des te langer heeft de vis nodig om jouw aas te verteren. Pas je voerhoeveelheid daarom aan naarmate de watertemperatuur zakt!⁠

Karpers vangen in het najaar

Hoewel de eetlust in het najaar afneemt (doordat de spijsvertering langzamer gaat werken), kun je vissen in deze periode toch vrij eenvoudig verleiden. ⁠Dit komt door twee factoren: de watertemperatuur is nog relatief hoog waardoor de vis gemotiveerd is om te eten en de hoeveelheid natuurlijk voedsel neemt af. Specifiek gezegd: de beschikbaarheid van natuurlijk voedsel neemt harder af dan de eetlust van de vissen.⁠

In het najaar kiezen karpers graag voor boilies omdat de hoeveelheid natuurlijk voedsel afneemt.

De combinatie van deze twee maakt dat karpers vaker en sneller voor boilies zullen kiezen als hun hoofdmaaltijd en jij ze dus kunt vangen!⁠

Ben je benieuwd met welke filosofie wij ons aas samenstellen? Lees dan hier meer over de KWO Specials.

KWO Redactie


Ga snel naar KWO Specials Instagram en kom meer te weten over het aasgedrag van een karper!

Bekijk ook