ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Avonturen van den Onincx – Deel III – Terugblik tweede helft 2019 – Tom Onincx

Favoriet Favoriet
Avonturen van den Onincx – Deel III – Terugblik tweede helft 2019 – Tom Onincx

In zijn derde blog gaat Tom Onincx verder waar hij in de vorige blog gebleven was: de terugblik op het jaar 2019. Er stonden flink wat mooie sessies op het programma! Benieuwd hoe het hem verging? Lees dan snel verder!


Het grote open

Tom aan het woord: Het onvoorspelbare en laat op gang komende voorjaar gooide voor mij roet in het eten. Wat betreft de planning die ik tijdens de wintermaanden had gemaakt liep alles anders dan verwacht. Alles leek erop dat we richting de paaiperiode gingen, tot het weer volledig omsloeg en een wat kouder front de kop op stak. De stek die ik op het oog had was echt afhankelijk van vissen met een paai-drang en dus moest ik wachten met toeslaan.

De stek die ik op het oog had was echt afhankelijk van karpers met een paai-drang.

Daar stond ineens de film met Fox op het programma. ‘Het Grote Open’: een film op het grote open water die ik samen met Herwin Kwint en Remco de Koster heb gedraaid. Tijdens deze sessie hebben we echt ups en downs gehad, maar de schitterende vangsten hebben een hoop goed gemaakt. De eerste nacht verliep niet zoals we hadden gehoopt en op een aantal bijvangsten na hadden we geen karper gezien.

Bekijk de film van 'Het Grote Open' hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=z8-Jew2U69U

Op de bon

Midden in de nacht ben ik gaan varen om zo onze kansen te spreiden. Vissen vanaf de boot is iets dat ik super graag doe en ik leg de boot aan tegen een krib. Een groot voordeel van deze kribben is dat je geen last hebt van de golfslag van voorbijvarende vrachtschepen. Helaas wist ik niet dat ik een verboden gebied ingevaren was. Vissen was toegestaan, alleen boten mochten niet naar binnen varen achter deze krib... Als een god in Frankrijk zat ik op mijn boot te genieten van de prachtige natuur.

Bootvissen tegen een krib, veel avontuurlijker wordt het niet!

Net voor het eerste ochtendlicht vertrekt er een hengel. Herwin had toevallig zijn wekker ook vroeg gezet en kwam mijn kant op varen om zo verrast te worden door de vangst die ik zojuist had geschept. Zo kunnen we mooie beelden schieten en vertrekt Herwin terug naar Remco om verder op ontdekkingstocht te zoeken naar groepen karpers.

Een dikke schubkarper van de rivier!

Opeens zie ik een boot van Rijkswaterstaat naderen en die heeft als koers mijn aanlegplaats gekozen. De meneer van Rijkswaterstaat gaf aan dat mijn bootje vier meter te ver in het ‘verboden’ stuk van de krib dreef en werd zonder pardon direct op de bon geslingerd. Lekker dan… Als ik de beste man vraag hoeveel me dit grapje gaat kosten zegt hij: “Dat zie je wel op de acceptgiro die op de mat verschijnt.”

Opeens zie ik een boot van Rijkswaterstaat naderen...

Paaitijd

Het voorjaar is als een tikkende tijdbom die alsmaar sneller en sneller begint te tikken. Naarmate het warmer weer wordt raken de karpers meer en meer in de paai modus. Voor mij valt er een druk van mijn schouders af wanneer ik de karpers los zie gaan! Ik kan er enorm van genieten als ik op die momenten het paai-spektakel van dichtbij kan aanschouwen en zeker op de grote rivieren. Vanaf dat moment ben ik helemaal gereset voor de zomerperiode!

Wat een prachtig schouwspel zeg!

Riviersessies

Tijdens de eerste riviersessies van die week ben ik samen met mijn vrouw op het water te vinden. Als vissende man moet je soms wat water bij de wijn doen, aangezien er veel quality time wijkt voor mijn passie. Overdag worden er grote afstanden afgelegd met de boot om ‘s avonds aan te leggen en de hengels te water te laten. Onze grote boot nodigt uit om ‘s nachts lekker door te vissen en dat doen we dan ook.

Als vissende man moet je soms wat water bij de wijn doen, aangezien er veel quality time wijkt voor mijn passie.

Tijdens de vaartocht vind ik een mooie ingang bij een krib. Hier kan ik de boot ankeren zodat we geen last hebben van golfslag. De rubberboot met dieptemeter wordt klaargemaakt en ik bedenk me dat we met laagtij vast komen te liggen met de boot. Toch ademde dit stuk rivier maar één ding: karper. Bij een aanbeet zal ik eerst het waadpak aan moeten trekken en dan door de blubber richting de rubberboot, zodat ik de vis ook kan drillen en natuurlijk scheppen.

Gelukkig kwam er later weer genoeg water om weg te varen!

Vangsten van de rivier

Als de schemer die avond doorbreekt knalt er een vis als een razende vandoor. De eerste aanbeet, geweldig! Tot aan mijn knieën zak ik weg in de blub maar ik trek me erdoor, hemel en hel tegelijk. Terwijl ik de hengel beet pak stap ik in de rubberboot en vaar richting de vis. Een super dril van een oersterke rivier schub volgt en na een poosje kan ik het net eronder schuiven. De eerste vangst is een feit!

Tot aan mijn knieën zak ik weg in de blub maar ik trek me erdoor, hemel en hel tegelijk!

Je eerste vis op een nieuwe stek is altijd prettig en opent weer een nieuw hoofdstuk aan je ‘visboek’ vol ervaringen. Niet veel later vang ik nog een kleine schubkarper die ik snel weer laat zwemmen. Met een gerust gevoel ga ik de nacht in, maar helaas gebeurt er helemaal niets. Wanneer Martine en ik ontwaken worden wij ons ervan bewust gemaakt dat de boot op zijn kant in de blubber ligt. We kunnen zelfs geen koffie zetten omdat het gasstel zo scheef staat dat het pannetje water er af zal schuiven! Gelukkig komt niet veel later het water weer op en heeft de boot weer genoeg ruim sop onder zich zodat we weg kunnen.

Nog een prachtige schub van de rivier!

Het najaar

Het net richting het najaar sluit zich steeds verder en staan er drie plannen te wachten: een weekend Maas met Bram, Haringvliet met team Cuyten en de verbouwing aan onze woning en bijbehorende schuur. Het blijkt een super najaar te worden! De sessie met Bram Geerts op de Maas verloopt echt super. Het wordt een race tussen karper en meerval en in het weekend vangen we zes karpers en zeven meervallen.

Een bak van een schub van de Maas!

Het Cuyten weekend op het Haringvliet wordt gevist met Emiel Geerts. Emiel heb ik al tijden mee willen nemen naar het grote open water. Ook deze sessie verloopt super als we in twee nachten over de vijfendertig aanbeten heen gaan. We pakken de eerste prijs op de wedstrijd, georganiseerd door team Cuyten. Na een gezellige BBQ aan de waterkant gaan we huiswaarts. Ik weet dat ik een grote verbouwing tegemoet ga en dat geeft me best een bedroefd gevoel, want dat betekent automatisch dat mijn seizoen van 2019 ten einde komt.

De diversiteit van de vangsten was gigantisch!

Op naar 2020

Plannen voor 2020 zijn alweer gesmeed! Hopelijk hebben jullie met veel plezier meegelezen op mijn blog voor de boys van KWO. Riviervissen is niet gemakkelijk, maar je kunt er zo ontzettend veel avontuur beleven! Als je eenmaal op de vis zit kan het ontzettend hard gaan en kun je slapeloze nachten beleven.

Nog een mooi schubje van tijdens de Cuyten wedstrijd!

Stay tuned voor meer avonturen van den Onincx! In het volgende blog blikken we terug op de eerste maanden van 2020 en zullen we vooruitkijken naar het nieuwe jaar.

KWO Redactie


Voor meer gave foto’s en video’s van Tom Onincx volg je hem op Facebook en Instagram. Check ook het Instagram en YouTube account van Cuyten Boilies voor alles van de Running Water boys!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl