De kracht van zonlicht: hoe de zon vertelt waar je moet vissen!

De zon is zeker in het voorjaar een belangrijke factor in het wel of niet succesvol zijn in je visserij. In dit artikel vertelt Marco Nap over waar deze invloed vandaan komt en hoe je hier op in kunt spelen!


Waarom is de zon van invloed op het gedrag van karpers

Marco Nap aan het woord: Een karper is koudbloedig en voelt zich het meest prettig in warmer water. Hij is dus van nature op zoek naar de warme plekken in zijn leefomgeving. Niet alleen de karper vindt dit fijn, maar ook het natuurlijke voedsel gedijt beter in warmer water. En laat de karper nu net meer voedsel tot zich moeten en kunnen nemen als zijn temperatuur stijgt!

Niet alleen karpers, maar ook waterplanten doen het goed in ondiep water!

De zon is van grote invloed op het opwarmen van het water. Des te later we in het voorjaar komen, des te groter deze impact wordt. Dat komt doordat de positie van de zon veranderd. De zon komt namelijk hoger te staan en daarmee schijnen het licht en de UV straling vanuit een directere positie op het water. In dit artikel over lichtintensiteit en temperatuur in het voorjaar gaan we daar dieper op in.

Het is het oppervlakte water dat opwarmt door de zon. Daarom zal een klein ondiep water over het algemeen eerder op gang komen dan een groot en diep water. Veel karpervissers spelen hier in het voorjaar op in. Toch kan je op beide type wateren prima profiteren van de kracht van het zonlicht. Hoe? Dat lees je hieronder.

De zon kan van grote invloed zijn op jouw voorjaarsvisserij! Foto: Bart Haaring

Waar kun je de karpers verwachten?

Ondiepe hoeken

In de ondiepe delen van het water kan de zon meer invloed uitoefenen op de watertempratuur. De karpers zullen deze warme plekken in het voorjaar snel opzoeken.

Karpers zoeken in het voorjaar vaak de ondieptes op!

Liggen de ondiepe plekken in de luwte? Dan kan dit nog harder gaan! Door stroming en wind bestaat de kans dat de waterlagen sneller vermengen en dat de verschillen in watertemperatuur minimaal zijn.

De kans is groot dat je de vissen tegenkomt in de ondiepe hoeken van jouw viswater! Foto: Yves Deuvaert

Zonkant

Globaal gezien komt de zon in Europa op in het oosten en gaat hij onder in het westen. In het voorjaar staat de zon vaak nog wat lager aan de horizon dan in de winter en dus zijn er bepaalde kanten van het water die gedurende de dag meer of minder belicht zullen worden. Daar kan jij op inspelen! In de ochtend staat de zon het meest gericht op de westkant en in de avond op de oostkant van het water. Doe er je voordeel mee en vis op de juiste stekken op het juiste moment!

De vissen weten als geen ander waar het zonnetje als eerste op het water schijnt.

Waterplanten en obstakels

In obstakelrijke omgevingen hebben karpers de ruimte om veilig en rustig op te warmen. Denk aan in het water liggende bomen, overhangende takken en riet. Ook het natuurlijke voedsel voelt zich hier prettig en zal op deze plekken als eerste opduiken.

Natuurlijk voedsel gedijt goed op ondiep water!

Zo verstoppen larven en insecten zich tijdens de winter graag in rietstengels of afstervende lelievelden en komen daar in het voorjaar weer tevoorschijn. De karpers weten ze daar maar al te goed te vinden 😉

Vind je een ondiepe zone met waterplanten? Dan is de kans groot dat je de vissen hier gaat vinden!

Aanzwemroutes naar de ondiepere zones

Kun je de karpers nog niet vinden of vangen op de ondiepere zones? Denk dan eens aan de mogelijke aanzwemroutes naar deze zones! Hoe dan ook zullen ze zich hier straks een keer laten zien. Zeker als er op de ondiepere zones ook waterplanten staan is de kans groot dat de karpers zich hier vroeg of laat zullen begeven. Dit zijn namelijk bij uitstek de plekken waar ze later in het voorjaar graag paaien. Je kunt ze proberen op te vangen op de plekken richting of rondom de ondiepere zones.

De trekroutes richting het ondiepe stuk zijn altijd goed om te bevissen.

Observeren van de bodem

Als de karpers zich met regelmaat op de ondiepe zones bevinden zullen ze zichzelf verraden. Dit kan ook zonder dat ze op dat moment daadwerkelijk aanwezig hoeven zijn. Om dit op te merken kun je de verkleuring van de bodem goed in de gaten houden. Vis je op een zandbodem die op bepaalde plekken bijzonder schoon en licht van kleur is, dan kan het goed zijn dat de karpers hiervoor hebben gezorgd. Ook aaskuilen en zwemroutes zijn in het heldere voorjaarswater vaak goed op te merken.

Deze ‘stofzuigers’ kunnen de bodem flink kaalvreten! Foto: Boudewijn Margadant

Dat de karpers op bepaalde plekken aanwezig zijn wil niet zeggen dat ze zich ook gemakkelijk laten vangen, maar profiteer zeker van het voorjaar. Wellicht spot jij de vis of vissen van je dromen en weet je waar jouw pijlen dit seizoen op zijn gericht!

Succes!

Marco Nap

Bekijk ook