Drie tips voor het kiezen van de juiste voorjaarsstek!

De temperatuur klimt omhoog, de natuur begint langzaam zijn vormen terug te krijgen, de vogels trekken zich terug uit het zuiden en de karpers gaan zich rustig aan klaarmaken voor de paai. Kortom: Het voorjaar is begonnen. In dit artikel geven we drie tips om de juiste voorjaarsstek te kiezen!


De kracht van de zon

Voorjaar, wij houden ervan. Na de winter maken de meeste karpervissers zich klaar om te genieten van de eerste zonnestralen. Eerst wat basiskennis: karpers zijn koudbloedige dieren die zichzelf niet kunnen opwarmen, dit betekent dat ze op een andere manier moeten opwarmen. Wanneer de temperaturen stijgen en het water steeds warmer begint te worden zal de vis zichzelf opwarmen. Niet alleen de vis wordt actiever, maar ook het natuurlijke voedsel. Laat de karper nu net meer voedsel tot zich nemen wanneer de temperatuur stijgt!

Voorjaar natuur
De eerste vormen van het voorjaar beginnen zich te tonen!

Hoe later we in het voorjaar komen, des te meer invloed heeft de zon op de watertemperatuur. Dit komt doordat de stand van de zon veranderd. Het licht en de UV straling komen in een directere positie op het water te staan, waardoor het oppervlaktewater snel opwarmt. Vervolgens zal circulatie in het water de warmte in alle waterlagen bezorgen. Je kunt je vast voorstellen dat de ondiepere zones in het water sneller opwarmen.

De vis nijgt in het voorjaar naar de ondiepere stukken te zwemmen door het snel opwarmende water!

1. Zoek de Ondieptes

En zo ‘sliden’ we naar de eerste tip, namelijk zoek de ondieptes. We vertelde net al dat ondiep water sneller opwarmt. Laat dit voor jou als karpervisser nou een enorm goede kans zijn om de vis te vinden. De vis nijgt in het voorjaar naar de ondiepere stukken te zwemmen, door het snel opwarmende water. Breng het water in kaart, zodat het duidelijk wordt waar de ondiepere stukken zich bevinden. Dit zorgt ervoor dat jij precies weet waar je moet vissen in het voorjaar. Een halve meter diepteverschil kan namelijk al bepalend zijn waar de vis zich bevind.

voorjaar ondiep vissen
In het voorjaar nijgt de vis zich naar de ondieptes te begeven!

Een temperatuur verschil van 1 á 2 graden is al voldoende om de karper in beweging te brengen. Maar pas op! Deze activiteit kan zo omslaan in passiviteit wanneer er vele nachtvorsten zijn. Het water kent dan sterke temperatuur wisselingen en daar houdt de karper niet van. Oevers op het zuiden en zeker als ze omringt zijn met rietkragen en overhangend struikgewas bieden mogelijkheden. Tenzij er een kille noorderwind staat natuurlijk.

voorjaarsstek link to community

2. Profiteer van de technologie

We kunnen er eigenlijk niet meer omheen, de technologie van tegenwoordig. In het voorjaar zijn de vissen vaak nog lastig te vinden, maar wat bijna vast staat is dat de vissen in grotere groepen samengeschoold zijn. Wanneer jij de vis gevonden hebt, kun je zomaar eens meerder vissen na elkaar vangen. Echter zal je eerst de vis moeten vinden! Wanneer je bij je water arriveert, ga dan niet klakkeloos ergens zitten en hoop op het beste. Nee, ga de vis zoeken. Doe dit door te observeren of doormiddel van de technologie van tegenwoordig.

tech voorjaarsstek zoeken
Met een dieptemeter breng je al snel het water in kaart!

Een voerboot met dieptemeter of een deeper zijn twee goede voorbeelden van deze ‘Fishing tech’. Het handige eraan is dat je vrijwel gelijk de watertemperatuur ziet, op de hoogte bent van de diepte en eventuele vis ziet zwemmen. Het is slim om hotspots af te speuren voor eventuele activiteit. Wanneer je de vis hebt gevonden, drop je de hengel precies daar waar de vis ligt. Het is verstandig om hier niet te veel bij te voeren, de vis zal namelijk nog vrij passief zijn.

Het is slim om hotspots af te speuren voor eventuele activiteit!

3. Vis in de buurt van de paaizone

De paai, een wel bekend fenomeen in de karpervisserij. Wanneer de temperaturen naar de 18 á 20 graden klimmen, zullen de karpers hun hom en kuit af gaan zetten. Op de ondiepere putjes zal dit eerder in het jaar zijn dan bij de dieper putten. Het water zal daar immers minder snel opwarmen. Als de vis eenmaal in de paai zit, zijn ze niet meer te stoppen en ligt hun focus nog maar op een ding: seks. Aan eten zullen ze op dat moment niet zo snel meer denken, maar voordat de paai begint moeten ze zich natuurlijk goed voeden!

karpers drone
Een groep karpers die wachtende is op HET spektakel van het jaar!

Wanneer jij weet waar het spektakel gaat plaatsvinden zit je in de goede richting. Op die plekken zullen de karpers namelijk samenscholen, maar voordat de paai begint zullen ze nog gewoon moeten eten. Een prima stek dus om je slag te slaan!

voorjaarsstek karpervissen
Dit vrouwtje was haar verkenningstocht in de paaizone aan het houden!

Veel succes dit voorjaar!

KWO Redactie

Bekijk ook