ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Fish of a Lifetime – een Franse bak voor Wesley Zwaan

Favoriet Favoriet
Fish of a Lifetime – een Franse bak voor Wesley Zwaan

De ultieme Frankrijk-ontmaagding voor Wesley Zwaan en zijn vismaat is een feit. Ze wisten namelijk allebei hun PB tot twee keer toe te verbeteren! Voor Wesley was de bak van een spiegel zijn ‘Fish of a Lifetime’.


Wesley Zwaan vertelt: In deze editie van mijn ‘Fish of a Lifetime’ wil ik jullie meenemen naar mijn eerste Frankrijk-trip samen met mijn maat Lars Lodewijckx. In totaal mochten wij in zes dagen tijd 24 karpers landen en wisten we maar liefst twee keer ons PB te verbreken. Na maanden voorbereidingen, dag in en dag uit er mee bezig te zijn geweest was het begin augustus eindelijk zo ver! Het werd niet zo maar een trip… Ik vertrek voor zes dagen naar het land van de heerlijke stokbrood en chocolade croissantjes.

Met zo’n uitzicht hoef je helemaal niks te vangen!

Na een lange reis van elf uur kwamen we aan op de eerste bestemming. We zien meteen dat het relatief druk is aan het water. Er waren namelijk vier andere vissers waarvan er maar twee vis hadden gevangen. Toch besloten we snel de stretchers naast de auto uit te klappen om even bij te slapen, want het was inmiddels al 22:30. Om 05:00 ging de wekker om zo bij de eerste zonnestralen alles op te zetten en de lijnen uit te varen (en uiteraard alvast de vissen te kunnen spotten!).

Om 05:00 ging de wekker om alvast de vissen te kunnen spotten!

De eerste ochtend en middag verliep rustig en zo konden we het water een beetje gaan verkennen. Hier en daar een paar plekken aanvoeren en nog even snel boodschappen halen. Na de schemering hoorde je veel vissen klappen op het water en kort daarna vertrok mijn maat zijn eerste hengel. Een schub van 10 kilo was het resultaat. Niet veel later ging mijn hengel, en mocht ik een hele mooie spiegel van 14.6 kilo scheppen!

De eerste vis was een feit en wat voor een!

Nadat de nacht en volgende visochtend en -middag weer rustig verliepen gingen we bedenken wat eventueel plan B kon zijn. Plan B was om alvast een ander water aan te voeren, maar tijdens schemering vertrekken er twee hengels. Beiden mochten we een prachtige spiegel landen (precies dezelfde tijd als de dag daarvoor, namelijk 21:00 en 21:30). Omdat we niet mochten nachtvissen en het risico ook niet wilden nemen vertrokken we met al onze spullen in de boot. We vaarden rondom 22:00 richting de auto om daar te gaan slapen in de wildernis.

Groot of klein, het is niet het enige wat telt. De complete beleving, natuur, en plezier hebben met je vismaat telt ook.

Op de derde visdag kozen we ervoor om de stekken flink aan te voeren met de Oriëntal Krill & Scopex liver boilies van Holland Baits, dit in combinatie met de nieuwe partikel mix die bomvol voedingsstoffen zit. Daarmee hoopte wij dat wanneer we terug zouden komen, de vis vol op het voer zou zitten. Hierdoor konden we de stekken even met rust laten, vervolgens even verkassen naar een ander water waar we wel mochten nachtvissen. Helaas resulteerde deze nacht in een leerzame blank.

De sleutel van het succes deze trip!

Visdag vier

Nadat we vroeg wakker werden met een prachtig uitzicht voor ons werd het tijd om naar water drie te rijden. Een water waar we allebei niks van wisten, dus op de gok proberen een visje te vangen. Eenmaal aangekomen op het water komen we een Fransman tegen die zei: “No fish, no fish and three days nothing”. Toch maar de keuze gemaakt om te vissen en dat bleek een goede keuze te zijn! Ik had mijn snelste aanbeet ooit, binnen tien seconden vertrekt de eerste hengel en voordat we het wisten hadden we in een half uur tijd vier vissen in onze handen gehad. Onder deze vissen zat ook de mooiste vis van de trip. Toen we in zeven uur bijna tien vissen hadden gevangen besloten we om naast de auto te slapen en in de ochtend weer terug te gaan naar het eerste water in de hoop dat de vis het voer ondertussen had gevonden.

Wat een beauty, ongetwijfeld de mooiste van de trip.

De sessie van mijn leven!

De volgende ochtend komen we aan op het eerste water en zien hier en daar al vis springen. Het vertrouwen stijgt met de minuut! Dit is de laatste visdag waarin het toch echt moest gaan gebeuren. Terwijl ik mijn derde hengel op de steun leg en ondertussen mijn maat aan het helpen ben met zijn lijn uit te varen, vertrekt zijn andere hengel. Dit was het startsein van een magistrale dag. Nadat hij zijn PB van 17.9 kilo terug zet in het water vertrekt ook mijn verre hengel. Na ongeveer tien minuten komt er een dikke schub boven. Door deze schub is mijn PB alweer verbroken, maar liefst 19.2 kilo schoon aan de haak!

Wat een exemplaar, mijn PB schub.
Lars met zijn prachtige spiegel, tevens zijn PB.

De ultieme beloning: Fish of a Lifetime

Na een hectische half uurtje waarin twee PB’s werden verbroken en we nog even aan het nagenieten waren, moesten dan toch de hengels weer ‘spot on’ worden gelegd. Met een dikke glimlach vaar ik mijn hengel terug op de plek waar ik net een prachtige schubkarper wist te vangen. Ik gooi er weer een kleine twee kilo bollen overheen en vaar terug naar onze stekkie. Eenmaal aan de kant duurt het nog geen vijf minuten of dezelfde hengel ging er weer vandoor.

Nog geen vijf minuten later gaat dezelfde hengel er weer vandoor!

De zenuwen gierden door mijn lijf en de spieren in mijn rug en handen begonnen aardig te verkrampen. Tijdens de dril merkte ik gewoon dat het weer om een grote vis ging. Vooral door het kopschudden en het diep blijven verwachtte ik veel van deze dril. Maar liefst 20 minuten later komt er een rug boven die ik nog niet eerder had gezien… Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik deze vis aan de weegklok hing. 22 kilo, alweer een PB! Een kreet galmde over het water, want ook mijn eerste 20 kilo vis was een feit!

Voor even was ze eindelijk van mij en met een gewicht van 22,0 kilo een nieuw PB en mijn ‘Fish of a Lifetime’.

Het besef van deze geweldige trip dwong pas tot me door tijdens de lange terugreis in de auto, een reis die elf uur duurde.

Wesley Zwaan


Benieuwd naar de vorige ‘Fish of a Lifetime’? Klik dan hier.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl