Karpervissen

Karpervissen is één van de meest populaire manieren van vissen in Nederland. Benieuwd naar de verschillende methodes van karpervissen, soorten karpers, karper stekken, de grootste karper van Nederland, nachtvissen op karper en karpervissen in het buitenland? Lees dan snel verder!

Karpervissen in Nederland: het kan je prachtige vangsten opleveren!

Methodes karpervissen

De meest voorkomende methode van karpervissen is de statische karpervisserij. Karpervissers die statisch vissen op karper maken meestal gebruik van 2 of 3 hengels voorzien van beetmelders en een loodmontage.  Deze loodmontages zijn voorzien van een hair-rig waarmee de karper zichzelf zal haken. De beetverklikker verraad vervolgens de aanbeet.

Statische visserij: een effectieve manier om (grote) karpers te strikken.

Andere populaire en vooral spannende methodes van karpervissen zijn het vissen met de dobber, ook wel penvissen genoemd, en de oppervlakte visserij. Omdat er in Nederland ook steeds meer vijvers worden gecreëerd met kleine karpers (1 to 5 kilo) neemt ook de karpervisserij met de vaste hengel of methodfeeder in populariteit toe. 

Nachtvissen op karper

Een hoop fanatieke karpervissers gaan nachtvissen op karper. De nacht- en ochtenduren zijn vaak effectief voor het vangen van karper en het assortiment van de karpermerken is hierop afgestemd. Zo hoef je niet meer nachten lang wakker te blijven om te vissen op karper, maar kun je gebruik maken van een karpertent en speciale stretchers. Een elektronische beetverklikker maakt je wakker wanneer je beet krijgt. Wil je gaan nachtvissen, let dan wel even op of dit op jouw viswater is toegestaan. Zo kan het zijn dat je hier een speciale nachtvisvergunning voor nodig hebt.

Ook het nachtvissen op karper is erg populair. Foto: Erik Hakvoort.

Waar leeft karper

Karpers zijn niet heel kieskeurig en in bijna alle Nederlandse wateren te vinden. Zo leven karpers in kleine sloten en stadsvijvers, maar ook op de grote Nederlandse meren en rivieren. Denk daarbij aan de Rijn en Maas of grote waterstelsels als de Randmeren of het IJsselmeer. Begin je met karpervissen, dan kun je het beste op klein water beginnen. Denk hierbij aan kanaaltjes, stadssingels, sloten en parkvijvers. Zie je regelmatig andere karpervissers op een bepaald water vissen, dan weet je al snel genoeg.

De Biesbosch, een prachtige locatie om je lijnen nat te maken.

Karper stekken

Je kunt de karper op veel verschillende plekken in een water vangen. Toch zijn er enkele hotspots waar de karper zich graag ophoudt. Dat zijn vaak veilige of afwijkende plekken in het water en het bevissen daarvan vraagt enige voorzichtigheid. Denk aan obstakels als bomen en taken, lelievelden, bruggen en duikers, maar ook op onregelmatigheden in de bodem zoals taluds en plateau’s doen het goed.

Karpers houden zich vaak op bij obstakels of onregelmatigheden.

Karpervissen in het buitenland

Hoewel de meeste karpervissers in Nederland blijven om te karpervissen, zijn er genoeg fanatiekelingen die geregeld afreizen naar het buitenland. Zo is het karpervissen in Frankrijk enorm populair. Het klimaat, de visfaciliteiten en de vaak grote karpers hebben hieraan bijgedragen. Ga je op visvakantie in het buitenland, dan kun je ervoor kiezen om op een openbaar water te vissen of naar een betaalwater te gaan.

Michiel Pilaar met een van de bewoners van Bled.

Beide wateren hebben zo hun voordelen. Waar het openbare water vaak zorgt voor uitzoekwerk en avontuur, zit je op een betaalwater vaak veilig en kun je gebruik maken van diverse faciliteiten. Naast de Zuid-Europese landen wordt ook het Oostblok steeds populairder onder karpervissers. Een bekend en prachtig water is het Sloveense Lake Bled. Van de avonturen rondom dit water staan diverse leerzame en vermakelijke karperfilms op de KWO Community.

Voor de mooiste natuur van Europa ga je naar het Franse land.

Grootste karper in Nederland

Een karper wordt meestal tussen de 8 en 15 kilo zwaar. Vang je in Nederland een karper van meer dan 15 kilo, dan kun je gerust spreken van een flink exemplaar. Mede door de vele (spiegel)karperuitzettingen groeit het gemiddelde gewicht van de Nederlandse karper gestaag. Een karper van meer dan 20 kilo vangen is daarom geen uitzondering meer. Zeldzamer worden de vissen van meer dan 30 kilo. Lang was het Nederlandse record karper (toen 31,4 kilo) in handen van Joop Butselaar. Hij vertelt er alles over in de KWO Podcast die we met hem opnamen. Op dit moment is “The Black Mirror” één van de zwaarste karpers in Nederland.

Wat een UNIT! Bekijk snel de video van Ian Thiels en The Black Mirror (37,8kg).

Deze spiegelkarper is al enkele keren gevangen op een gewicht van meer dan 35 kilo. Beelden van deze vis en een exclusief interview met Ian Thiels kun je nu bekijken op de KWO Community. 

Soorten karpers

De meest voorkomende karpers in Nederland zijn de schubkarper en spiegelkarper. De verschillende soorten karpers zijn met name te herkennen aan hun schubbenpatroon. Zo is de schubkarper normaal geschubd en heeft die spiegelkarper vaak enkele (grote) schubben over zijn lijf. Bijzondere varianten van de spiegelkarper zijn de volschub spiegelkarper en de rijenkarper. Deze laatst benoemde heeft een horizontale rij schubben van de kop tot aan de staart aan één of beide flanken. De volschub karper is een volledig bedekt met grote en kleine onregelmatige schubben.

Alan Blair met twee plaatjes van rijenkarpers.

Andere karper soorten zijn de lederkarper, boerenkarper, graskarper en kroeskarper. De lederkarper heeft een dikke huid welke leerachtige aanvoelt en heeft geen enkele schub op de flanken. Ook zijn er in Nederland steeds vaker graskarpers te vangen. Deze plantenetende karpers worden vaak uitgezet daar waar extreme plantengroei als probleem wordt gezien. Het gebeurt een enkele keer dat je ook goud- en/of koi karpers in jouw viswater tegen kunt komen. Deze zijn vrijwel altijd door mensen uitgezet. Hetzelfde geldt voor de nog zeldzamere zilver- of grootkopkarpers.

Een koi van maar liefst 24kg voor Bram Drost.

Karperwereld Online voor alles over karpervissen

Op Karperwereld Online, beter bekend als KWO of de KWO Community, vind je alles wat je moet weten rondom karpervissen en nog veel meer. Of je nou vragen hebt over vissen in Frankrijk, loodsystemen of voertechnieken, KWO heeft alle antwoorden! Bij KWO werken we samen met alle grote hengelsport merken, hebben we de meest toffe video’s en duizenden informatieve artikelen.

Op KWO kun je veel gave films terugvinden, de meeste video’s worden ‘in house’ geproduceerd.

KWO is hét online platform als het om karpervissen gaat. Het maakt niet uit of je een beginnende of een ervaren karpervisser bent. Kortom, ben je op zoek naar tips, leuke en leerzame films en artikelen om beter te worden in het karpervissen? Dan ben je bij KWO aan het juiste adres!

Meer KWO?