Terugblik op de wintermaanden – Bootvissen met Wouter Koziolek op de Lot

Favoriet Favoriet
Terugblik op de wintermaanden – Bootvissen met Wouter Koziolek op de Lot

Nadat Wouter Koziolek in zijn vorige blog terugkeek op het najaar van 2019, is dit keer de winter aan de beurt. Het drukke seizoen van Lot Experience zat erop, dus hoog tijd om zelf aan de slag te gaan! Of de winter zou slagen… Dat lees je hieronder!

Precies op de goede plek. Dat bleek het belangrijkste in de afgelopen winter!

Wouter vertelt: Na het drukke seizoen van Lot Experience is er eindelijk tijd voor onze eigen visserij in de winter. De geplande najaarssessies van 2019 gingen helaas niet door, dus dan moeten we het maar goed maken in de wintermaanden!

Druk aan het werk in het vakantiehuisje! Ook Wouter’s ouders zin gekomen om te helpen.
Er moet nog flink wat gebeuren!

We vissen nachten vanuit de boot en vanuit de tuin, meestal twee nachtjes per week. Het is retedruk met het vakantiehuisje dus we hebben een strakke planning.

Ook Kees draagt zijn steentje bij door de kano uit controleren op lekkages 😉

Verschillende plekken

Met kerst zijn we naar familie geweest en op 8 januari zijn we weer aan de vertrouwde oevers van de Lot. Ik probeer waar mogelijk een voerstek bij te houden en verder vissen we gewoon instant op plekken waar we hopen dat ze actief zijn. Je moet natuurlijk blijven zoeken, maar dat is in de andere seizoenen niet anders. Wat opvallend is dat de vangsten, mits het weer een beetje constant is, erg goed zijn en vaak overdag. Ik vis nu een kleinere zone groter af. Dat betekent dat waar je normaal misschien een hengeltje op een bultje neer legt er nu twee of drie omheen liggen op verschillende dieptes.

Meerdere stekken afvissen is het plan de campagne!

Bij harde stroming in de winter, met koud water onder de 10 graden, zoek ik altijd een plekje deels uit de stroming. Er moet keerstroom zijn, want ik verwacht dat de vissen dan altijd een ‘nulpunt’ kunnen zoeken waar ze rustig liggen en waar toch nog iets van voedsel achterblijft. We maken het niet ingewikkelder dan dat het is. Het blijft vissen en de key is gewoon veel verschillende plekken afvissen waarvan jij denkt die interessant zijn. Ten eerste leuk om er zelf achter te komen dan elkaar te volgen toch?

De rivier zelf leren kennen is het leukste wat er is!

De grootste stuw van de Lot: 380 ha!

In de wintermaanden vissen we bijna altijd op de stuw bij ons huis. Dit vanwege de twee grote barrages die het water reguleren. Ook het formaat van het stuw zegt veel over de capaciteit en hierdoor zijn de omstandigheden bijna altijd mild te noemen. Eind december hersteld de rivier zich weer een beetje van de choas die begin november ontstond. Ons stuw hoeft geen buffer meer te creëren voor de watermassa die van de hogere stuwen naar beneden stroomt.

De stuw in Wouter’s achtertuin: groot, diep en ruig!

Zoals de hogere delen sneller overstromen zo daalt de waterstand weer net zo rap. De lagere stuwen verwerken nog wat langer de massa’s water. Deze stuwvakken zijn vele malen dieper en groter. Ons stuw (meer) schat ik op zo’n 380 hectare, verreweg het grootste deel van de Lot! Het voordeel is dat je het hele jaar kunt bootvissen en het leuke van dit stuwvak is dat het bestand een echt natuurlijk bestand is, aangevuld met wat spiegeluitzettingen. Hier doen we er zelf ook één van de komende maanden, maar dat komt later nog aan de orde. Kortom: hier moet het gaan gebeuren en bootvissen in de winter is voor mij ook niet alledaagse kost. Nieuwe dingen altijd mooi!

“Het contrast is vaak immens… Dat is ook echt de charme van de winters hier in Zuid-Frankrijk!”

Stekkeuze in de wintermaanden

Er zijn talloze theorien over winter vissen. ‘Diep vissen’ wordt vaak geroepen, waar dat vandaan komt weet niemand geloof ik… Mijn optiek is om lekker nuchter je water af te tasten en juist ook de zomerplekken of voorjaarstekken af te vissen in combinatie met veel verkassen. Niet veel anders dan anders dus!

Logisch nadenken en een eenvoudige aanpak: zo pakt Wouter zijn visserij aan in de winter!

Zo ook op de rivier vis ik net zo lief ondiep op dit gemiddeld diepe stuwstuk. Het blijkt toch vaak dat de vissen die actief zijn gewoon de plekken opzoeken die de vissen anders ook zullen aandoen. Dit is niet anders dan op de grote meren die ik bevist heb in de koudere maanden!

Home alone on the river!

Omdat de de stuw gemiddeld diep is vergeleken bij de ondiepe kleine stuwtjes kunnen de vissen zich op veel meer plekken schuil houden. Aan de ene kant misschien lastig, maar de omstandigheden zijn vaak stabieler.

Voordeel van de rivier is dat deze altijd in beweging is en de kans op actieve vis groter is dan op elk ander water.

De rivier is altijd in beweging, dus de kans op actieve vis is groter dan op andere watertypes!

Immer die Frage: voeren of instant?

Doordat er meer kans op stroming bestaat door de hogere kans op neerslag, vallen er een aantal stekken af. Ik ben geen voorstander om op grote diepte in de stroming te vissen in de winter. Dit vergemakkelijkt het zoeken, net als een lage waterstand op de grote stuwmeren bijvoorbeeld. Ik zeg niet dat de vissen de stroming niet opzoeken, ze zullen er zeker gebruik van maken op sommige dagen. Om een lang verhaal kort te maken spreid ik mijn kansen door makkelijk vanuit de tuin te vissen en korte nachtjes te maken met de boot.

Het spreiden van de kansen bleek een succesvolle aanpak!

Daarnaast willen we gebruik maken van goed attractief (winter) aas. Voor mij de Sea Dweller van Dutch Bait Company. De nachten vanuit de boot vis ik met Rob, een maat hier uit de buurt. Wel zo gezellig en als er nog vis langskomt is het helemaal meegenomen! Het voeren doen we soms wel en soms ook niet. Het hangt eerlijk gezegd een beetje af van de drukte. Rob heeft veel klussen in de winter en zelf zijn we ook elke dag bezig met de verbouwing en de dagelijkse werkzaamheden. Vakantie komt volgend jaar wel weer!

Sea Dweller: Wat er allemaal in zit en met welke gedachten erachter kunnen Herman en Joop als geen ander uitleggen!

Voeren op de rivier kan vaak het hele jaar door zonder dat je de plek om zeep helpt. Het is geen parkwater waar meerdere mensen allerlei offensieven willen beginnen. Meestal voer ik één tot twee kilo per keer per vier hengels. Mocht het meteen vis opleveren dan schroef ik de hoeveelheid op. We hebben nu twee keer met voorvoeren gevist en twee keer instant. Instant leverde vijf vissen op en met voorvoeren vier. Dit kwam ook door een nacht met hele slechte omstandigheden waarbij we gevoerd hadden.

Vanuit de boot in de tuin gevangen!

Bootvissen begin februari

We vertrekken ’s avonds tegen 18:00 van huis met de boot. We worden uitgezwaaid door mijn twee mooiste en varen richting één van de winterstekken. We besluiten iets op te schuiven, nog meer naar het ondiepe gedeelte. Het is een zone waar heel lang wier blijft staan en compleet uit de stroming, ook als het er erg hard aan toe gaat. In de zomer een minder aantrekkelijke plek, maar bij chaos en koude temperaturen een heerlijke stek. We leggen de hengels op dieptes van één tot drie meter. Ik gooi er nog eentje lang een stenen kade echt vlak onder het kantje. Ik dacht nog hardop, deze moet gewoon gaan, kan niet anders. Helaas de enige hengel zonder aanbeet…

Het kan soms raar lopen met de visserij op de rivier.

Op het moment van opbouwen gooit Rob zijn eerste twee hengels in ben ik nog bezig met mijn rigs. In mijn ooghoek zie ik één van de hengels beven van Rob en hij krijgt meteen een run. We vissen met bijna dichte slip en Rob pakt de hengel. De lijn valt slap. WTF? Na het checken van de haak gooit Rob weer in en voordat hij de hengel op de rodpod wil leggen krijgt ‘ie een snoei harde aanbeet. Fish on!

De hardware bestaat uit degelijkheid, iets wat bij riviervissen past!
Wat een dril en wat een begin van de sessie!

De laatste keer hadden we een blank te pakken, dus dit was lekker binnenkomen. Het koelt toch weer af beneden de voorspelde temperatuur naar een graad of vier. Net voor het slapen gaan vang ik nog een schubje bij en in de ochtend pakt Rob nog een hele aparte vis. Lekker man dat wintervissen, je bent echt helemaal alleen op het water!

Wouter vist voornamelijk korte nachtjes…
…tussen het werken door!
“Onze wekker! Weer een unieke rivierbewoner.”

Het voorjaar gaat beginnen!

Het is nu alweer half maart en de natuur staat hier bij vlagen te springen voor het voorjaar. We kunnen zelf ook niet wachten! De eerste gasten zijn al geweest en eind april, begin mei gaat het seizoen echt los. In april ga ik nog een serieuze week vissen. Geen halfbakken semi geneuzel! Daar komt uiteraard ook weer een klein verslagje van.

Vanuit de tuin gevangen, wat een droom! De winterperiode is heerlijk verlopen.

We zijn benieuwd welke vangsten we te zien krijgen in het voorjaar, maar eerst nog even hard voorbereiden.

Veel succes in het vroege voorjaar en vang een mooie!

Wouter Koziolek


Check voor dagelijkse updates ook het Instagram-accountYouTube en de Facebook-pagina van Lot Experience! Meteen boeken? Check dan de website.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl