ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Veertigers op de vlok: de actieve visserij van Sander van Duinen-Kaars

Favoriet Favoriet
Veertigers op de vlok: de actieve visserij van Sander van Duinen-Kaars

Actief op zoek gaan naar de vis en dan het liefst met enkel een stukje brood. We hebben het hier over de favoriete visserij van Sander van Duinen-Kaars! Hij trekt er graag met minimale bepakking op uit om in korte tijd succes te boeken. Vissen tot boven de 20 kilo werden reeds gevangen, dus hoog tijd om een kijkje te nemen naar zijn tactiek!


Sander aan het woord: In mijn vorige artikel hebben jullie kunnen lezen dat ik in de winter en het voorjaar graag vis met de pen. Naarmate het voorjaar nadert, begint het water steeds meer in beweging te komen en worden mijn zintuigen als karpervisser af en toe flink op de proef gesteld. Het water wordt steeds wat warmer en de vis actiever, met als gevolg dat de vis zich steeds meer laat zien tussen de leliebladen, tussen het wier en zo nu en dan ook tussen (grote) losstaande rietplukken. In deze bijdrage wil ik graag beschrijven hoe ik te werk ga om mijn tijd zo efficiënt mogelijk te benutten.

Op warme dagen kun je al snel de karpers spotten.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

“De oplettende visser vangt een stuk meer”. Oppervlaktevissers herkennen zich hier sowieso meteen in. “Dat is makkelijk praten, Sander”, hoor ik direct een paar mensen denken ;-). Toch heb ook ik meegemaakt dat ik honderden meters langs slotenstelsels had afgelegd en geen karper tegenkwam. Ik zocht alleen maar naar bladen die bewogen, kringen en vooral die donkere blauwe tint van zonnende karpers. Hoe kan dat? Waar zijn ze? Wat doe ik verkeerd? Vorig jaar met dit weer, lagen ze er toch ook? Veel vragen maar te weinig antwoorden… Totdat ik meer tijd nam om in het water, tussen de leliebladen, te kijken. Ongeveer zo’n vijftig centimeter onder het wateroppervlakte lagen daadwerkelijk wel karpers!

Sander is gek op wier- en lelievelden, plekken waar vissen zich graag ophouden.

Selectief vissen

Dat je geweldig selectief kan vissen met een zinkende vlok brood of drijvend, is het grootste pluspunt van deze visserij. Persoonlijk vind ik hier ook de meeste spanning in terug.

Dat mijn hart vaak overslaat bij het zien van een grote vis, is voor mensen in mijn omgeving niet onbekend.

Dat mijn hart vaak overslaat bij het zien van een grote vis, is voor mensen in mijn omgeving niet onbekend. Kun je nagaan wat er gebeurt met mijn hart als er een grote karper mijn vlok brood naar binnen zuigt!

Op zo’n moment hoop je toch echt dat je een hengel bij de hand hebt 😉

Dat is een gevoel dat ik met geen pen kan beschrijven. Ik hoop dat iedere karper visser dat gevoel eens mag beleven en dan nog is aan mijn woorden denkt. Je zal niet de eerste en laatste zijn, die een target of een dood gewaande vis op deze manier toch weet te strikken. Het is een manier van karpervissen die je absoluut moet liggen en waarbij je voorzichtig en met veel feeling geduld te werk moet gaan.

Even een uurtje

Dagen voeren op een grote plas, een nacht plaats nemen, ’s morgens wakker worden en erachter komen dat de hengels niet zijn afgelopen, waardeloos! Al je spullen opruimen, de auto weer inladen, thuis aangekomen, alle spullen weer uitruimen en laten drogen van die overweldigende regenbui, ergens herkenbaar? Dit soort taferelen zijn mij bekend, laten mijn hersenen soms vreselijk kraken en mijn humeur wordt er niet beter van.

Simpeler kan niet!

Ik hou ontzettend van deze visserij, maar met het struinen langs sloten neem je gelukkig een heel stuk minder spullen mee en dat is natuurlijk wel voordelig. Door struinend te vissen kan je door een uurtje te gaan vissen super succesvol zijn! Het is mij een aantal keer gebeurd dat ik na het observeren van een groepje vissen klaar stond om een vlokje in te leggen en tien minuten later met een mooie karper op de foto stond. Dat uurtje in de avond is zo gek nog niet. Ik zou zeggen: probeer het eens en verras jezelf!

Dat éne avonduurtje heeft me al veel extra vissen opgeleverd.

Wat een warmte ineens!

Het is dit jaar half mei wanneer wij getrakteerd worden op een hoge temperatuur van dik in de twintig graden. Zeker na het vreselijk koude voorjaar een groot plezier! Mijn zintuigen staan op scherp. Gewapend met penhengel en toebehoren sta ik na mijn werkdag bij wat slootjes te loeren. Mijn ogen glijden over het wateroppervlakte in de hoop de karpers te spotten. Na wat meters te hebben afgelegd, heb ik al een aantal schubkarpers zien liggen. Omdat ik graag selectief vis, laat ik de schubs even met rust in de hoop een nog groter exemplaar tegen te komen.

Een luxe probleem voor Sander.

Tactiek

Niet veel later zie ik een prachtige spiegelkarper zwemmen rustig onder de leliebladen door. Wat snel opvalt is dat de spiegel iedere keer hetzelfde parcours aflegt en als visser speel ik hier heel graag op in. De vis laat zich ook op half water zien, dus een drijvende korst brood vond ik voor deze situatie niet perfect. Ik kneed snel een pluk brood om de haak, de punt zelf laat ik aardig vrij zodat de vlok na het inleggen heel langzaam naar beneden dwarrelt. Dit oogt ook vrij natuurlijk voor de karpers.

De schubs liet Sander links liggen…
…de spiegel was op dat moment z’n target!

De spiegel neemt dezelfde afslag als zojuist. Nu ga ik voor goud! Op het moment dat de spiegel nu langs de leliebladen naar het volgende groepje bladen wil zwemmen, laat ik mijn vlok zakken. De vis doet gelukkig wat ik graag wil zien. Ik laat de vlok veertig centimeter voor zijn kop zakken, de vis kijkt, neemt een klein sprintje en vouwt zijn grote bek uit en zuigt in een teug de vlok naar binnen.

Zenuwslopend

Met een bonzend hart sla ik de haak vast. De vis weet even niet wat er gebeurd en komt meteen naar boven waardoor ik zie dat het een groot exemplaar is. Dan neemt de vis zijn eerste en tweede schot die het meest krachtig zijn. De spiegel is door twintig meter leliebladen heen gezwommen, maar door met de vis mee te lopen en de hengel te sturen weet ik ‘m snel vrij te krijgen.

De spiegel gaf zich niet zomaar gewonnen.

Na een paar zenuwslopende momenten ligt de vis in mijn net en zie ik dat het inderdaad een beste spiegel is. Ik bel meteen mijn vrouw. Zij is vrij verbaasd en haar woorden luiden: ”Geweldig! Maar je bent er pas net, heb je echt al een grote gevangen?” Ze staat al in de startblokken om foto’s te komen maken. Dat is voor haar nooit een probleem, dank je wel lieverd!

Een prachtige, donkergekleurde spiegel mocht op de gevoelige plaat.

Nadat deze mooie vis op de gevoelige plaat is vastgelegd, neem ik afscheid van de spiegel. Ook ik verbaas mij toch weer over de snelheid van deze vangst en dat is misschien wel het meest geweldige aan deze visserij!

Probeer het zelfs ook zeker een keer met de vlok!

Sander van Duinen-Kaars

Aanvulling redactie: Kort nadat Sander zijn artikel opstuurde kregen we alweer een nieuw berichtje van hem. Tijdens een nieuwe sessie met de vlok wist hij een kolossale spiegel van maar liefst 21.7 kilo te vangen! Van harte gefeliciteerd Sander, wat een BAK!


Op zoek naar nog meer tips en tricks voor het voorjaar? Klik dan hier!

Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten
Tips van Mario Gijbels over aas, maanstanden en bakken vangen
Last van lossers? Bekijk dan zeker deze rig video van Willem Kwinten

3 KWO series die je gezien moet hebben ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
Pilaar & Ossie On Tour door Frankrijk, Slovenië & Oostenrijk
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl