Zo kies je een water voor de zomerperiode – 5 tips van Michiel Pilaar

Het is nog maar half juni maar desondanks is het goed om alvast vooruit te denken wat jij komende zomer wil gaan doen. Blijf je in Nederland (of België) of ga je die buitenlandse reis maken in de hoop een XXL karper te strikken? Eén van de belangrijkste dingen is het kiezen van het juiste water. Sommige meren zijn namelijk niet al te geschikt om te bevissen tijdens de warmste maanden van het jaar. Een paar tips van onze eigen Michiel Pilaar lees je hieronder!

Een mooie zomerse karper die werd gevangen op een Franse rivier.

Verslaafd aan de zomerse visserij

Michiel aan het woord: Festivals, meetings met vrienden, feestjes, sporten, evenementen bezoeken… nu dat allemaal nog niet is toegestaan door alle Covid-19 restricties is het een goed moment om komende zomer eens wat extra vissessies in te plannen. Zelf hou ik enorm van de zomerse visserij dus ik denk dat ik wat nuttige tips kan geven als het aankomt op het kiezen van het juiste water. Let’s go!

Een Franse dertiger uit 2010. Misschien wel de mooiste zomer uit m’n leven. Klik hierrr voor de 3 video’s van deze trip!

Tip 1: kies voor heldere wateren met veel waterplanten

Helder water heeft mijn voorkeur in de zomer om verschillende reden. Als eerste is het heel fijn om erin te kunnen plonzen als de temperaturen boven de 25 graden stijgen. Even afkoelen en opfrissen tussendoor het drillen is altijd fijn. Laten we eerlijk zijn: in een troebele, bruine sloot zal je toch minder snel een verfrissende duik nemen 😉

Hele zomers heb ik gespendeerd aan de oevers van heldere zandafgravingen. Sweet memories!

Daarnaast heb ik echt gemerkt dat de karpers op heldere wateren actiever blijven dan op troebele wateren als de zon hoog aan de hemel staat te branden. Een wetenschappelijke onderbouwing heb ik niet maar ik vermoed dat de troebel water meer warmte vasthoudt en dat de karpers daardoor sneller in de ‘luier-modus’ schieten. Mijn beste zomerse sessies zijn namelijk zonder uitzondering op heldere wateren.

Een waanzinnig water in de Alpen: helder, veel waterplanten, een gezond ecosysteem en BAKKEN!

Een andere reden dat ik troebele wateren vermijd in de zomer is het zuurstofgehalte. Over het algemeen kun je stellen: hoe troebeler het water des te minder waterplanten er zijn. Het gevolg: er zal minder fotosynthese plaatsvinden dus hoe minder zuurstof er in het water zal zijn. Uiteraard zijn er troebele wateren die prima vis opleveren, maar mijn ervaringen is dat wateren die helder zijn en een goede plantengroei hebben zeer goed zijn in de warmere maanden.

Op deze manier een karper terugzetten doe je toch net wat sneller in een helder water…

Tip 2: Kies wateren waar NIET ’s nachts gevist mag worden

Nachtvissen is relaxt en leuk om te doen, maar vaak zijn de wateren waar dit is toegestaan erg drukbevist in de zomerse periode. Veel mensen zijn immers vrij en denken “zooo, ik ga lekker een weekendje vissen”… Daardoor is de hengeldruk een stuk hoger op deze wateren en tevens gaat er flink wat voer in. Dit alles zorgt ervoor dat de karpers vaak toch nét wat lastiger te vangen zijn.

Deze sessie was optimaal genieten!

Op wateren waar het nachtvissen NIET is toegestaan kun je de drukte omzeilen en vaak beter je ding doen. Lekker dagvissen en gedurende de dag meermaals verkassen kan dan ook een prima tactiek zijn in de zomerse periode.

Genieten in de zomer! #onbetaalbaar

Tip 3: Recreatie = goud!

Wateren met veel recreatie zijn vaak ook een goede keuze voor de maanden juni, juli en augustus. Vaak zijn het heldere zandputten met diepe en ondiepe zones. Zoals jullie bij tip 1 al konden lezen zijn dit type wateren vaak zuurstofrijk en voorzien van mooie zones met waterplanten.

In de buurt van zwemstrandjes kun je goede zaken doen!

Deze waterplanten zijn pleisterplaatsen voor de karpers, maar waar onze gevinde vrienden helemaal van smullen zijn de gedeeltes van deze wateren waar gezwommen wordt. Deze zwemstrandjes zijn hotspots van jewelste en verdienen zeker jouw aandacht, want de karpers houden van het tumult en de omgewoelde bodem. Let op: vissen op zwemstrandjes is iets wat veel verantwoordelijkheid van de visser vraagt. Je kan dit alleen doen als de plek waar je rig ligt diep genoeg is en je dus géén kindervoetje in je Ronnie-rig kunt krijgen 😉

Een rijenkarper van Lake Bled die gehaakt werd tussen de zwemmers op het zwemstrandje van de camping.

Tip 4: Waag eens je kans op stromend water

Ligt er bij jou in de buurt een rivier of een beekje? Ga er dan eens een wandeling maken, praat met lokale vissers en werp eens een handje voer in de kantjes. Stromend water is namelijk perfect te bevissen in de warmste periode van het jaar.

Een rivier als de Lot is bij uitstek geschikt om in de zomer te bevissen.

Rivieren en beekjes zijn zuurstofrijk en doordat er stroming staat zijn de karpers altijd in beweging. En zwemmende karpers zijn vissen die moeten blijven eten, aangezien ze continu energie verbruiken. Allemaal goede redenen om de uitdaging aan te gaan op stromend water tijdens de zomer.

Aan zuurtsof geen gebrek. Maar… misschien redden we het niet met 90 gram lood 😉

Tip 5: Kies een campingwater in het buitenland

Beeld jezelf in: je stapt uit je bivvy op een mooie juli ochtend en kijkt om je heen. Links zie je een toiletgebouw, rechts zie je een speeltoestel voor de kids en recht voor je staan je hengeltjes. In een ideale situatie heb je ook nog een vis gevangen 😉 Dit is hoe mooi het kan zijn als je vist vanaf een camping in het buitenland. 

Een Franse camping in de Alpen waar ik heerlijke zomerse sessies heb mogen meemaken.

Voor tips en inspiratie is het aan te raden om dit artikel van Wim Hanegraaf te lezen over een bruut (camping)water in Oostenrijk. Tevens hebben we een leerzame opsomming voor je klaarstaan met 8 camping tips. Alle wateren hebben we zelfs al eens bevist, dus bekijk het aandachtig en wie weet zit er een tof water voor jou bij!

Wim Hanegraaf met een Oostenrijkse superschub. De ultieme apotheose van een toffe gezinsvakantie.

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze tips en heeft het handvatten gegeven om er de komende periode volgas tegenaan te gaan. Heel veel succes in ieder geval!

Tight lines,

Michiel Pilaar

Bekijk ook