ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Drie must-haves voor bij het obstakelvissen

Favoriet Favoriet
Drie must-haves voor bij het obstakelvissen

Een omgevallen boom, een mooie rietkraag of een gigantisch lelieveld… Allemaal plekken waar wij als karpervissers een keertje extra naar kijken. Stekken waar tijdens de sessie ook vrijwel altijd een montage terechtkomt! Dit soort obstakelvisserij vergt wel een goede aanpak. In deze update halen we drie must-haves aan voor bij het obstakelvissen.


Obstakels zijn vrijwel altijd te mooi om geen rigje te droppen. Enkel zijn er dan wel enkele vereiste op vlak van materiaal, want je weet immers nooit zeker dat de vis zich niet gaat vastzwemmen…

Obstakels, te mooi om links te laten liggen!

Must-have #1: Dikdradige, stevige haak

Als je tegen obstakels vist moet je bij een aanbeet vrijwel altijd enkele stappen naar achter zetten om de vis uit de gevarenzone te houden. Je moet dan dus extra goed kunnen vertrouwen op je materiaal want er komt veel druk op te staan. Een dikdradige, stevige haak is dus echt van MEGA belang. Er komt gewoonweg nog meer druk op te staan dan normaal, dus kies bijvoorbeeld voor een klauwhaak. Omdat de haakbocht daar groter is heb je een stuk meer grip in de bek van een vis. Dat kan sowieso in je voordeel spelen bij stevige drills.

Kies voor stevige haken bij het obstakelvissen!

Must-have #2: Stevige gevlochten lijn

Een gevlochten hoofdlijn is echt van groot belang als je bij obstakels vist, zeker op afstand! De rek die je op nylon lijn hebt is gevaarlijk, want voordat je jouw hengel effectief in je klauwen hebt, kan de vis het obstakel al bereiken… Bij gevlochten lijn heb je een directe beetregistratie en dat is eigenlijk cruciaal want die eerste seconden na een aanbeet zijn het allerbelangrijkste, je moet dan super efficiënt handelen!

Een stevige gevlochten hoofdlijn zoals de Shimano Power Pro is bij obstakelvissen zeker aan te raden.

Waar we uiteraard ook niet genoeg op kunnen hameren is dat je ALTIJD moet zorgen voor een visveilig systeem. In onze ogen is dat een systeem waar de karper bij een eventuele lijnbreuk enkel maar achterblijft met een onderlijn in zijn bek. Het is anno 2021 echt klare onzin als een vis nog met meters lijn en een stuk lood rond moet zwemmen na een lijnbreuk! Kies dus voor visveilig als je een echte karpervisser bent!

Vis veilig of vis niet!

Must-have #3: Snag Leader

Uiteraard ook een ware must-have: een degelijke voorslag. Enkel een gevlochten hoofdlijn is in veel gevallen ook vragen om problemen, tenzij je een leader met een hoog rekpercentage kiest. Denk alleen al aan het gevaar op insnijden tijdens een drill. Een goede snag leader zorgt voor een demping waardoor je de vis op een normale manier af kan drillen. Als je geen gebruikt maakt van een leader kan dat voor uitgescheurde bekken zorgen.

Een degelijke snag leader kan ook niet ontbreken in de obstakelvisserij!

Daarnaast is zo’n snag leader ook heel schuurbestendig. Enkel een gevlochten lijn op spanning zou fout kunnen gaan. Daarom is een leader echt van cruciaal belang om de klappen op te vangen tijdens de dril, schuren langs stenen en mosselbanken en ga zo maar door.

Karpers houden van obstakels!

Met deze drie must-haves komen jullie al een stuk dichter bij het landen van een vis op een obstakelrijke stek. Het allerbelangrijkste is dat je bij deze visserij je gezond verstand gebruikt, want je neemt risico’s! Blijf dus ook altijd op je stek zitten en ga niet te ver bij je hengels vandaan.

Succes!

KWO Redactie


Meer informatie over obstakelvisserij vind je op onze Community met onder andere leerzame video’s van Willem Kwinten!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl